Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bu antik kentin ismini daha önce kimse duymadı! Şanlıurfa’da ziyaretçilerini bekliyor

Bu antik kentin ismi diğer antik Kentlere göre çok daha az duyulmuş. Şanlıurfa’da yer alan bu antik kent, halkın inancına göre bir Peygamberin'de makamı olarak kabul ediliyor. İşte herkesin Şanlıurfa’da muhakkak gitmesi gereken o antik kent...

Yayın Tarihi: 03.01.2024 17:13
Güncelleme Tarihi: 03.01.2024 17:13

Bu antik kentin ismini daha önce kimse duymadı! Şanlıurfa’da ziyaretçilerini bekliyor

Şanlıurfa’ya gitmişken görmeden dönmeyeyim dediğiniz yerleri araştırıyorsanız, harika bir öneriyle karşınızdayız! Şuayb antik kent muhakkak uğranması gereken, tarih kokan bir mekan. HZ. Şuayb’ın bir dönem yaşadığına inanılan bir mağarayı da içersinde bulunduran Şuayb Antik Kent,i yerli yabancı bir turiste ev sahipliği yapmaya devam ediyor. İşte Şuayb Antik Kenti hakkında detaylar...

ŞUAYB ANTİK KENTİ TARİHİ 

Şuayb Antik Kenti, Hanel Ba’rur'dan 13 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Harran'a 39 kilometre mesafede bulunan bu antik şehir, M.S. 4-5. yüzyılda tarihlenen antik yerleşim yeri olarak da ön plana çıkıyor. Hz. Şuayb'ın bir dönem burada yaşadığına dair inançla adını alan bu bölgede, hala ziyaret edilen bir mağara da bulunuyor. . Şuayb Peygamber'in Makamı olarak kabul edilen kayaya oyulu dört odadan oluşan bu mağara, ziyaretçiler tarafından günümüzde de sıklıkla ziyaret ediliyor.

ŞUAYB ANTİK KENTİ

Antik kentte yapılaşmanın azaldığı doğu kısmında, kayaya oyulmuş mekanlar mevcut. Bu mekanlar, birbirine geçmeli 3-5 odadan oluşuyor. MS 5-6. yüzyıllarda kaya mezarı olarak kullanıldıkları düşünülen bu mekanlar, sonraları ibadet yeri ya da mesken olarak hizmet ettiği de söylentiler arasında. Bir odasında av sahnesi ya da cenaze töreniyle ilgili hayvan ve insan resimleri bulunan bu mekanların, özgün olarak MS 5-6. yüzyıllarda yapıldığı düşünülenler arasında.

ŞUAYB ANTİK KENTİ EVLERİ

Çeşitli tarihlerde yapılan araştırmalarla, Şuayb Şehri isminin Arapça'da "Eski İnsan Şehri" anlamına geldiği yönünde ortak bir görüşe varılmıştır. Bu yerleşimdeki evlerin Harran Ovası'nda yaşayan insanların yazlık konutları olduğu da söylentiler arasında yer alıyor. Roma tarzında inşa edilen evler, üçgen alınlıklı, çatılı ve duvarlarla çevrili bir avlu ile evin altında yer alan oyulmuş bir kilerden oluşuyor. Her evde bir su kuyusu bulunuyor ve evlere avlu duvarlarındaki kapılardan giriliyor. Bu kapılar, ızgara planlı sokaklara açılıyor.

ŞUAYB ANTİK KENTİ

ŞUAYB ANTİK KENTİ NEREDE?

Şuayb Antik Kenti, Şanlıurfa şehir merkezininin 80 kilometre uzağında yer alıyor. Geniş bir alana yayılan bu antik kentin etrafı, izleri gözlemlenebilen surlarla çevrili. Kent merkezinde, ise kaya mezarları üzerine inşa edilmiş kesme taş yapı kalıntıları bulunuyor. Şuayb antik kentine kendi aracanızla ya da toplu taşıma kullanarak gitmeniz mümkün. Ek olarak Şanlıurfa’da ki turlara da katılım sağlayabilirsiniz.