BTSO Başkanı İbrahim Burkay: AB piyasasındaki toparlanma Bursa ihracatı için kritik önemde

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, AB piyasasındaki toparlanma sinyallerinin Bursa ihracatı için kritik olduğunu, finansmana erişimin ise en büyük sorun olmaya devam ettiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 26.11.2025 11:44
Güncelleme Tarihi: 26.11.2025 11:44

BTSO Başkanı İbrahim Burkay: AB piyasasındaki toparlanma Bursa ihracatı için kritik önemde

BTSO Başkanı İbrahim Burkay: AB piyasasındaki toparlanma Bursa ihracatı için kritik önemde

Kasım Meclis Toplantısı ve araştırma sonuçları

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Oda Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen Kasım ayı meclis toplantısında Bursa ekonomisine ilişkin son değerlendirmelerini paylaştı. Burkay, BTSO'nun en kapsamlı saha çalışmalarından biri olan "Bursa’nın 250 Büyük Firma Araştırması" sonuçlarını hatırlatarak, 28'inci kez gerçekleştirilen çalışmanın güçlü bir rehber niteliği taşıdığını belirtti.

Burkay, araştırmanın sahadaki gerçek durumu tüm berraklığıyla ortaya koyduğunu ifade ederek, "İçinden geçtiğimiz dönemin zorluğunu hepimiz çok net biliyoruz. Buna rağmen iş dünyamızın direncini bu çalışmanın içerisinde görme imkânı bulduk" dedi. Küresel ekonomideki yavaşlama, ticaret savaşları, jeopolitik gerilimler ve belirsizliklerin 2024'te de etkisini sürdürdüğünü vurguladı.

Finansmana erişim ve Nefes Kredisi

Burkay, Türkiye ekonomisinde enflasyonla mücadelenin sürdüğünü ve finansmana erişimin iş dünyasının en kritik sorunlarından biri olmaya devam ettiğini söyledi. Finansman maliyetlerinin sürdürülebilirlik önünde ciddi bir engel oluşturduğunu belirtti.

TOBB öncülüğünde hayata geçirilen Nefes Kredisi uygulamasının üçüncü ayağının devreye alındığını aktaran Burkay, "Nefes Kredisi, finansmana erişimde atılan en somut adımlardan biri oldu. Her pakette 20-30 bine yakın firmamız faydalandı. Toplamda 70 bine yakın işletmemiz bu destekten yararlanmış durumda" ifadelerini kullandı ve bu adımların KOBİ'lere önemli ölçüde nefes aldırdığını vurguladı.

AB piyasası, ihracat ve görünüm

Burkay, küresel ölçekte sıkı para politikasının bir süre daha devam edebileceğini aktarırken, özellikle Avrupa Birliği piyasasındaki toparlanma sinyallerinin Bursa ihracatı için kritik önemde olduğunu belirtti. Başkan Burkay sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracatta siparişlerde bir düzelme var. Avrupa Birliği’nin toparlanması Türkiye ve Bursa ihracatını destekliyor. Malı satmak önemli ama esas olan gelir elde edebilmek. ABD ve AB piyasalarında 2026’nın ikinci yarısından itibaren firmalarımızı destekleyebilecek bir tablo oluşabilir. Uzun süren belirsizlik döneminin ardından daha öngörülebilir bir sürece geçmemiz mümkün."

Fuarlar, ticaret platformları ve dijital dönüşüm

Burkay, BTSO'nun sektörlere rehberlik eden çalışmaları ve oluşturduğu ticaret platformlarıyla firmaların dış ticaret performansını artırmayı hedeflediğini belirtti. Bu kapsamda KFA Fuarcılık A.Ş. organizasyonlarıyla makine teknolojileri sektörüne yönelik MEEXX Fuarı'nın 3-6 Aralık tarihlerinde Bursa Fuar Merkezi'nde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Geçen hafta lansmanı yapılan, yük mühendisliği alanında dünyanın ilk ihtisas fuarı LES-EXPO'nun da 7-9 Nisan 2026 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenleneceğini hatırlatan Burkay, savunma sanayi fuarı IDEF'te de yoğun çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Ayrıca BTSO'nun, hizmet ve ticaret alanlarında üyelerinin ticaret potansiyelini desteklediğini söyleyen Burkay, Bursa Kestane Şekeri'nin AB'den coğrafi işaret tescili aldığına dikkat çekti ve bu tescilin ekonomik değere dönüşmesi için verimli bir iş modeli gerektiğini ekledi.

E-ihracat, meslek komiteleri ve yetkin iş gücü

Burkay, BTSO'da tüm meslek komitelerinin yoğun çalıştığını, Bursa iş dünyasının dijital dönüşüme ve online ticarete adaptasyonu için önemli adımlar atıldığını belirtti. 70. Meslek Komitesi'nin Türkiye'deki ilk e-ticaret komitesi olduğunu vurgulayan Burkay, "E-ihracatta Bursa, Türkiye lideri. BTSO olarak bizler firmalarımızın e-ticaretteki potansiyelini 8 yıl önce gördük. Türkiye’de e-ihracat komitesini açan ilk Oda olduk" dedi.

Burkay, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde yürütülen Dijital Dönüşüm Merkezi Projesi ile konvansiyonel ticaret yapan şirketlerin e-ihracat ile rekabetçiliklerini artırmanın temel hedefler arasında olduğunu sözlerine ekledi.

Meclis ve katılımcı değerlendirmeleri

BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur da sanayide yüksek teknoloji ve katma değerli üretime dayalı dönüşümün sürdürülebilir büyüme için zorunlu olduğunu belirterek, güçlü beşerî sermaye, mesleki eğitim ve dijital becerilerin önemine işaret etti. Uğur, "Dijitalleşme, yeşil üretim ve nitelikli iş gücü Bursa’nın küresel rekabetteki temel anahtarlarıdır" dedi.

Toplantıda ayrıca Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal il müdürlüğü faaliyetlerine ilişkin sunum yaparken, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz Kasım ayı ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Öne çıkan noktalar: AB piyasasındaki toparlanma sinyalleri Bursa ihracatı için kritik bulunuyor; finansmana erişim ve maliyetler iş dünyasının öncelikli sorunları; Nefes Kredisi ile yaklaşık 70 bine yakın işletme desteklendi; MEEXX ve LES-EXPO gibi fuarlarla dış ticaret ve sektörel tanıtım güçlendiriliyor.

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI (BTSO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM BURKAY, KÜRESEL ÖLÇEKTE SIKI...

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI (BTSO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM BURKAY, KÜRESEL ÖLÇEKTE SIKI PARA POLİTİKASININ BİR SÜRE DAHA DEVAM EDEBİLECEĞİNİ BELİRTEREK, ÖZELLİKLE AVRUPA BİRLİĞİ PİYASASINDA GÖRÜLEN TOPARLANMA SİNYALLERİNİN BURSA İHRACATI İÇİN KRİTİK ÖNEMDE OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI (BTSO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM BURKAY, KÜRESEL ÖLÇEKTE SIKI...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.