Brown Üniversitesi'nin İlişkileri Kesme Talebine Yanıt
ABD'deki Brown Üniversitesi, Filistin destekçisi öğrencilerin, okulun "İsrail ile bağlantılı şirketlerle ticari ilişkilerini kesmesi" yönündeki talebini geri çevirdi.
Rektör Paxson'dan Açıklama
The New York Times'a göre, Brown Üniversitesi Rektörü Christina H. Paxson, Filistin destekçisi öğrencilerin "İsrail'in işgal politikalarını destekleyen" 10 şirkete dair talebine ilişkin açıklamalarda bulundu. Paxson, talebin Üniversite Yönetim Kurulu tarafından oylandığını ve "doğrudan yatırım bulunmadığı" bahanesiyle reddedildiğini ifade etti.
Sosyal Sorumluluk ve Üniversite Misyonu
Paxson, üniversitenin bu şirketlerle olan ilişkilerinin düşük ve dolaylı olduğuna değinerek, "Bu durumda sosyal zarardan doğrudan sorumlu olamayız." dedi. Rektör ayrıca, Brown Üniversitesi'nin görevini, bilgi üretmek olarak gördüğünü ve küresel çatışmaların yargılanması veya çözümüne müdahil olmaması gerektiğini vurguladı.
Protesto ve Tepkiler
Brown Üniversitesi'nde protestolar da yapıldı. Ateşkes için Yahudiler topluluğunun üyesi Rafi Ash, bu kararı "üniversitenin ahlaki başarısızlığı" olarak nitelendirerek, "Yönetim kurulu, bu soykırımda suç ortağı kalmayı seçmiştir." dedi.
Filistin'e Destek Gösterileri
Nisan ortasında Columbia Üniversitesi'nde başlayan ve dünya genelinde yayılan Filistin destek gösterileri, Brown Üniversitesi'nde de yaşandı. Rektör Paxson'un mezuniyet konuşması sırasında, Filistin destekçileri tarafından kesildi. Ayrıca, üniversitenin mezunları, İsrail ile ilişkileri kesene kadar okul için bağış yapmayacaklarını açıkladı.
Paxson, üniversitenin web sitesinde 30 Nisan'da yayımladığı mektupta, üniversite yönetimiyle Filistin destekçilerinin bir mutabakata vardığını duyurdu.