DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.859.353,6 -0,14%

Brezilya'nın Eski Devlet Başkanı Bolsonaro'ya Elektronik Kelepçe Hükmü

Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, darbe girişimi suçlamasıyla yargılanıyor ve elektronik kelepçe takacak.

Yayın Tarihi: 18.07.2025 16:58
Güncelleme Tarihi: 18.07.2025 16:58

Brezilya'nın Eski Devlet Başkanı Bolsonaro'ya Elektronik Kelepçe Hükmü

Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, darbe girişimi suçlamasıyla yargılandığı davada, mahkeme tarafından elektronik kelepçe takılmasına hükmedildi. Yüksek Mahkeme, Bolsonaro'nun ayak bileğine takılacak olan elektronik kelepçe dışında sosyal medya kullanımını da yasakladı. Ayrıca, kendisiyle aynı soruşturma kapsamında yargılanan kişilerle iletişim kurması da engellendi.

Bolsonaro'nun basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Brezilya Emniyeti, eski başkanın evinde arama ve el koyma işlemleri gerçekleştirdi. 30 Ekim 2022’de gerçekleşen ikinci tur seçimlerde, sol görüşlü Luiz Inacio Lula da Silva’nın Bolsonaro'yu devirmesiyle sonuçlanan olaylar, ülke genelinde önemli gerginliklere yol açmıştı.

Seçim sonuçlarının ilan edilmesinin ardından Bolsonaro destekçileri, ülke genelinde otoyol kapatma eylemleri gerçekleştirmişti; 8 Ocak 2023'te ise polis bariyerlerini aşarak Ulusal Kongre binasını basmışlardı. Brezilya Federal Polisi, 26 Kasım 2024'te Bolsonaro'nun Lula da Silva hükümetine yönelik bir darbe planına dâhil olduğunu iddia ederken, Yüksek Mahkeme de savcılığın hazırladığı darbe iddianamesini kabul etti.

Bolsonaro, kendisiyle ilgili yürütülen dava sürecinde Yüksek Mahkeme üyesi Alexandre de Moraes’ın kişisel meselelerle hareket ettiğini öne sürerek, suçlamaları asılsız bir hikaye olarak nitelendirmiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı