Bozbey: Nilüfer Çayı kirliliği, arıtma eksikleri ve su maliyeti Bursa'nın gündeminde
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Kasım Ayı Değerlendirme Toplantısı'nda Nilüfer Çayı'ndaki kirlilikten BUSKİ'nin finansmanına, arıtma yatırımlarından su tasarrufuna kadar kapsamlı değerlendirmeler yaptı. Bozbey, uluslararası forumlarda gündeme gelen iklim krizi, barınma ve su güvenliği konularının Bursa için de öncelikli olduğunu vurguladı.
Uluslararası çerçeve ve yerel öncelikler
Birleşmiş Milletler Belediye Başkanları Forumu (Cenevre) ve Dünya Metropol Zirvesi (Barcelona) katılımlarını hatırlatan Bozbey, 2026 Avrupa Metropol Forumu'nun Bursa'da düzenleneceğini açıkladı. Toplantılarda öne çıkan üç başlık olarak iklim krizi, kuraklık ve barınma sorunlarını işaret etti ve Bursa'yı 20 yıllık perspektifle değerlendirdiklerini belirtti.
Nilüfer Çayı: BUSKİ itirafı ve sorumluluk vurgusu
Bozbey, Nilüfer Çayı konusunda çarpıcı bir itirafta bulunarak, "Nilüfer Çayı'nı kirletenlerin başında geliyoruz, BUSKİ olarak, Bursa olarak" dedi. Görükle'nin atığının Nilüfer Çayı'na aktığını ve çöp depolama sahasının süzüntü suyunun hâlen Nilüfer'e gittiğini belirterek kurum olarak dereleri kirletmemeyi sağlama sorumluluğunu kabul etti. Bozbey, kamulaştırma süreçlerinin çevre önceliklerinin gerisine düşmemesi gerektiğini vurguladı.
Arıtma kapasitesi, maliyetler ve finansman ihtiyacı
Arıtma yatırımlarının öncelik olduğuna dikkat çeken Bozbey, ileri biyolojik arıtma tesislerinin yapılması gerektiğini söyledi. Yapılan raporlara göre arıtma tesislerinin tamamlanması ve bazı tesislerde kapasite artışı için yaklaşık 250 milyon avroya ihtiyaç olduğu ifade edildi. Bu maliyetin tamamının tek seferde finanse edilemeyeceği, yıllara yayarak ve kısmi dış kaynak kullanımıyla çözüleceği belirtildi.
BUSKİ'nin su maliyetleri ve tarifeler üzerine verdiği verilerde, her bir metreküp suyun maliyetinin 93 lira olduğu, mevcut uygulamada 0-12 metreküp aralığından alınan ücretin şu anda 32 lira olduğu, planlanan makul seviyenin ise 50 lira civarında olması gerektiği aktarıldı. Bozbey, maliyet artışının tamamını kullanıcıya yansıtmayacaklarını, belediye bütçesi ve kredilerle aradaki farkı kapatmaya çalışacaklarını belirtti.
Saydamlık ve kurum içi düzeltmeler
Bozbey, daha önce bakanlık toplantısında yapılan sunuma referansla, Bursa'nın suyunun %94'ünü arıtarak verdiği yönündeki algının gerçeği yansıtmadığını, işin içine girince eksikliklerin görüldüğünü söyledi: "Görükle'nin atığı Nilüfer'e gidiyor. Bunlar gerçekler." Bu nedenle kaçak deşarjların kapatılması ve önce kurumun kendi uygulamalarını düzeltmesi gerektiğini vurguladı.
Su tasarrufu, Çınarcık Barajı ve gelecek adımlar
Bursa'da günlük su kullanımının 520 binden 433 bin metreküpe düştüğünü; yaklaşık 100 bin metreküp tasarruf sağlandığını belirten Bozbey, Çınarcık Barajı'ndan su aktarımını erkene çekerek kısa vadede rahatlama hedeflediklerini söyledi. Çınarcık'taki arıtma sisteminin mayıs başında devreye alınmasının beklendiği aktarıldı.
Bozbey, suyun sürdürülebilirliği için sadece sondajlarla yetinemeyeceklerini, alternatif kaynaklar ve kapsamlı arıtma yatırımlarının program dâhilinde olacağını ifade etti. BUSKİ’ye bugüne kadar Büyükşehir bütçesinden önemli aktarım yapıldığını; yılbaşından itibaren yaklaşık 1 milyar lira civarında kaynağın BUSKİ’ye aktarıldığını belirtti.
Sonuç: Yerel sorumluluk ve zamanlama
Başkan Bozbey'in değerlendirmesi, Bursa'da su ve çevre yönetiminde hem teknik hem kurumsal düzeyde eksikler olduğunu, bu eksiklerin kapatılması için finansman, kurumsal dönüşüm ve önceliklendirilmiş arıtma yatırımlarının gerektiğini gösteriyor. Bozbey, bu süreçte belediye, kamu kurumları, STK'lar ve medya dahil geniş bir paydaş katılımının önemine dikkat çekti.
Öne çıkan rakamlar: Nilüfer kirliliğine ilişkin itiraf; BUSKİ su maliyeti 93 TL/m³; tarife uygulaması 32 TL (0-12 m³), hedeflenen makul seviye 50 TL; arıtma yatırımı ihtiyacı yaklaşık 250 milyon avro; BUSKİ'ye aktarılan yaklaşık 1 milyar lira bütçe desteği.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA BOZBEY, NİLÜFER ÇAYI'NIN KİRLENMESİNDEN, ARITMAYA VE SU FİYATLARINA KADAR BİRÇOK KONUDA İTİRAFLARI DA İÇEREN AÇIKLAMALARDA BULUNDU.