Akıncı'dan bölgesel politika değerlendirmesi
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Berat Akıncı, İsrail'in sadece Orta Doğu'da değil Kafkasya, Türkistan ve Afrika coğrafyalarında da Türkiye'nin etkinliğini sınırlandırmaya yönelik adımlar attığını belirtti. Akıncı, bu hamlelerin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini vurguladı.
İsrail'in coğrafi hamleleri:
Akıncı, İsrail'in yürüttüğü politikaların bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Yemen'de Husiler üzerinden yaşanan gelişmeler, Somaliland'in tanınması, Sudan'daki bölünme tartışmaları ve Libya'daki gelişmelerin
Türkiye'nin söz konusu ülkelerle izlediği politikalarla çeliştiğini ve bu nedenle İsrail'in amacının Türkiye'nin bölgesel etkisini dengelemek olduğunu aktardı. Bu değerlendirmede Akıncı, coğrafi çeşitliliğin stratejik bir yaklaşımın parçası olduğuna dikkat çekti.
Türkiye ile Azerbaycan ilişkileri ve beklentiler:
Akıncı, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin "Bir millet, iki devlet" anlayışıyla derin bir kardeşlik hukuku taşıdığını belirtti. İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın ötesinde toplumsal ve siyasi bir yakınlık bulunduğunu ifade eden Akıncı, bazı konularda farklı değerlendirmeler yapılabileceğini ancak ortak geleceğe yönelik iş birliğinin sürdürülmesinin önemine vurgu yaptı.
Akıncı, ayrıca Azerbaycan'dan İsrail'in yayılmacı politikalarına karşı daha hassas bir duruş beklediklerini söyledi: "Azerbaycan’ın İsrail’in yayılmacı politikalarına karşı daha hassas bir politika üretmesi ve Türkiye’nin yükselttiği sese kulak vermesi Türk milleti ve kamuoyu açısından bekleniyor."
Türkiye'nin dış politika tutumu:
Akıncı, Türkiye'nin İsrail'e yönelik dış politikasında bir değişiklik olmadığını da vurguladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Azerbaycan'da İsrail cumhurbaşkanı konuşurken salonu terk etmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Akıncı, bu davranışı "Türkiye’nin İsrail’e yönelik dış politikasındaki kararlı tutumun bir yansıması" olarak nitelendirdi.
Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, İsrail’in bu hamlelerini boşa çıkarabilecek diplomatik ve diğer kaynaklara sahip." Ayrıca, "İsrail’in bu politikası değişmediği sürece Türkiye’nin de İsrail’e yönelik politikasının değişmeyeceğinin altını çizmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Genel olarak Akıncı'nın tespitleri, bölgesel güç dengileri ve diplomatik araçların kullanımı üzerinden Türkiye'nin duruşunun korunacağına işaret ediyor. Akademisyenin yorumları, Türkiye'nin hem bölgesel hem küresel ölçekte etkisinin sürdürülmesine yönelik bir perspektif sunuyor.
ADANA ALPARSLAN TÜRKEŞ BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN DOÇ. DR. BERAT AKINCI