Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Karayip ülkesi Haiti'de artan çete şiddetini güçlü bir şekilde kınadı ve ülkedeki kötüleşen insani ve siyasi duruma karşı uluslararası toplumu destek olmaya çağırdı.
BMGK'den yapılan açıklamada, uzun süredir devam eden siyasi, ekonomik ve güvenlik krizlerinin yanı sıra son dönemdeki şiddet olaylarının ele alındığı belirtildi. Açıklamada, "Güvenlik Konseyi üyeleri, Haiti'de siyaset, ekonomi, güvenlik, insan hakları, akut gıda güvensizliği ve insan erişim kısıtlamaları gibi kötüye giden konularla ilgili derin endişelerini yineledi ve uluslararası toplumun Haiti halkını destekleme sözünü yeniden teyit etti," ifadesi yer aldı.
Ayrıca, BMGK'nın, Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'te 6-8 Aralık tarihleri arasında silahlı çeteler tarafından en az 184 kişinin öldürüldüğüne dair raporları dikkate alarak, bu durumu da kınadığı kaydedildi. BMGK, uluslararası toplumun Haiti Ulusal Polisi'ni destekleme çabalarını iki katına çıkarması gerektiğini vurguladı.
Açıklamada, Haiti'de kapsayıcı bir siyasi süreç için gerekli güvenlik koşullarının sağlanması gerektiği belirtilerek BM'ye üye devletlere, Çokuluslu Güvenlik Desteği (MSS) misyonuna ek gönüllü katkılar sağlama çağrısı yapıldı. Ayrıca, Haiti’de çocuklara yönelik artan istismarlar da güçlü bir şekilde kınandı.
Söz konusu gelişmelerin yanı sıra, Haiti'ye uygulanan silah ambargosunun kapsamını genişleten 2752 (2024) sayılı kararın oybirliğiyle kabul edildiği ifade edildi.