DOLAR
42,69 0%
EURO
50,28 -0,23%
ALTIN
5.937,23 -0,67%
BITCOIN
3.738.832,77 1,23%

BM'ye Bağlı Altı Kuruluş, Gazze'deki Savaş Eylemlerine Karşı Uyardı

BM'ye bağlı altı kuruluş lideri, Gazze'deki savaş eylemlerine dikkat çekerek insani krizin derinleştiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 07.04.2025 19:29
Güncelleme Tarihi: 07.04.2025 19:29

BM'ye Bağlı Altı Kuruluş, Gazze'deki Savaş Eylemlerine Karşı Uyardı

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı bir grup kuruluşun lideri, Gazze'de insanların yaşamına kayıtsız kalan savaş eylemleri hakkında uyarıda bulundu. Açıklamada, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ve BM Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) gibi kuruluşların liderleri bir araya gelerek Gazze'deki durumu değerlendirdi.

Açıklamada, Gazze'ye bir aydan uzun süredir insani yardım ve ticari malzeme girişinin sağlanamadığı belirtilirken, 2,1 milyon insanın yeniden bombalanma, açlık ve kuşatma gibi durumlarla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Geçiş noktalarında gıda, ilaç, yakıt ve barınma malzemelerinin yığılmış durumda beklediğine dikkat çeken liderler, hayati öneme sahip ekipmanların geçiş izni beklediğini kaydetti. Ayrıca, ateşkesin sona ermesinden sonraki ilk haftada 1000'den fazla çocuğun öldüğü veya yaralandığı hatırlatıldı. Bu durum, son bir yıl içinde Gazze’de çocuklar açısından yaşanan en yüksek can kaybı olarak kaydedildi.

WFP tarafından desteklenen 25 fırının un ve gaz yetersizliği nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığını hatırlatan liderler, kısmen işleyen sağlık sisteminin tamamen felç olma noktasına geldiğini ve tıbbi malzemelerin hızla tükendiğini belirtti. Bu durum, sağlık sisteminin ayakta tutulmasına yönelik çabaları olumsuz etkileyebilir.

Açıklamada, Gazze'deki tüm Filistinlilerin beslenmesi için gereken gıda miktarının mevcut olmadığını vurgulandı. Ayrıca, İsrail’in yeni tahliye emirleriyle yüzbinlerce Filistinlini yerinden ettiği kaydedildi. Açıklamada, 'Hiç kimse güvende değil' denilerek, Ekim 2023’ten bu yana en az 408 insani yardım çalışanının hayatını kaybettiği ifade edildi.

Bu bağlamda, dünya liderlerine uluslararası insancıl hukuk ilkelerinin uygulanması konusunda acil adımlar atılması çağrısı yapıldı. Liderler, 'Sivilleri koruyun. Yardımı ulaştırın. Esirleri serbest bırakın. Ateşkesi yeniden sağlayın.' şeklinde ifadelerde bulundu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı