DOLAR
42,69 -0,01%
EURO
50,19 -0,06%
ALTIN
5.916,61 -0,15%
BITCOIN
3.670.664,78 -0,14%

BM Temsilcisi Julie Bishop'tan Arakanlı Müslümanların Dönüşü İçin Siyasi Çözüm Çağrısı

BM özel temsilcisi Julie Bishop, Arakanlı Müslümanların Myanmar'a dönmesi için siyasi çözüm çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 24.02.2025 11:50
Güncelleme Tarihi: 24.02.2025 11:50

BM Temsilcisi Julie Bishop'tan Arakanlı Müslümanların Dönüşü İçin Siyasi Çözüm Çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar özel temsilcisi Julie Bishop, ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların (Rohingya) ülkelerine dönmeleri için siyasi çözüm bulunması çağrısı yaptı.

Bishop, Bangladeş'e yaptığı ziyaretinde, geçici hükümetin Dışişleri Danışmanı Touhid Hossain ile başkent Dakka'da bir araya geldi. Burada, Arakanlı Müslüman mülteci sorununun dünya gündeminde daha fazla yer alması için çalışmalarına devam ettiğini vurguladı.

Bishop, Müslümanların ülkelerine geri dönmeleri için uluslararası destek ve siyasi çözüm arayışında bulunulması gerektiğini ifade etti. Hossain ise, bu krizin kalıcı bir çözümle ele alınmasında BM'nin oynayabileceği kritik rolü ön plana çıkardı.

Bölgedeki barış ve güvenliğin istikrarsız hale gelmesinin endişe verici olduğunu dile getiren Hossain, krize sürdürülebilir bir çözüm getirilmediği takdirde Myanmar, Bangladeş ve çevre ülkelerinin etkileneceğini belirtti.

Myanmar'daki Arakan eyaletinde 2012'de meydana gelen çatışmalarda, çoğunluğu Müslüman olmak üzere binlerce kişi hayatını kaybetmişti. 25 Ağustos 2017'de düzenlenen saldırılardan sonra, Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler tarafından başlatılan kitlesel şiddet eylemleri sonucunda, BM'ye göre 900 binden fazla Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle, Arakan'daki köylerin yok edilmesini kanıtlamıştı. BM ve çeşitli insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti, 'etnik temizlik' ve bazı durumlarda 'soykırım' olarak nitelendirmektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı