
BM, Suriye Yaptırımlarının Yumuşatılması İçin Uluslararası Topluma Çağrıda Bulundu
Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de ekonomik toparlanma için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ülkeye yönelik yaptırımların yumuşatılması çağrısında bulundu.
BM Güvenlik Konseyinde (BMGK), Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen’in başkanlığında yapılan oturumda, Suriye’deki insani ve siyasi duruma dair önemli bilgiler paylaşıldı. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Beşşar Esed rejiminin düşüşü sonrası ülkedeki gelişmeleri değerlendirdi.
Pedersen, 14 yıllık çatışmanın ardından Suriye halkının karşılaştığı zorlukların çok büyük olduğunu vurguladı. Aynı zamanda devrik rejim unsurlarının Suriye güvenlik güçlerine saldırıları ve İsrail'in çeşitli bölgelerdeki saldırılarının da sürdüğünü aktardı.
İsrail'in tampon bölgelerdeki inşaat faaliyetlerinin, 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal ettiğine dikkat çeken Pedersen, İsrailli yetkililerin açıklamalarının endişe verici olduğunu ifade etti. Pedersen, BMGK'dan, İsrail'in Suriye'nin egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini belirtti.
Pedersen, "Suriye halkının ekonomik toparlanması için uluslararası topluma büyük bir destek gerektiğine ve yaptırımların hızla yumuşatılması gerektiğine" vurgu yaptı. Enerji, yatırım, finans, sağlık ve eğitim alanlarında yaptırımların gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher ise Suriye’deki gelişmelerin geçiş sürecinin kırılganlığını ortaya koyduğunu belirterek, insani yardım kapsamının genişletilmesine yönelik ilerlemelerin kaydedildiğini ifade etti. Ancak, bu yıl en zor durumda olan 8 milyon kişiye ulaşmak için 2 milyar dolarlık bir finansal destek talep edildiğinin altını çizdi.
Fletcher, şu ana kadar yalnızca 155 milyon doların temin edildiğini ve bu durumun insani ihtiyaçların giderilmesini engelleyebileceğinin uyarısını yaptı. Suriye’de 16 milyon insanın temel ihtiyaçlara erişiminin kısıtlı kaldığını belirterek, çözüm üretilmesi çağrısında bulundu.