BM Raportörü Rajagopal, UCM'nin Netanyahu Hakkında Çıkardığı Tutuklama Emrini Tarihi Olarak Nitelendirdi

BM Raportörü Balakrishnan Rajagopal, UCM'nin Netanyahu ve Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emrini tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 21.11.2024 19:58
Güncelleme Tarihi: 21.11.2024 19:58

BM Raportörü Rajagopal, UCM'nin Netanyahu Hakkında Çıkardığı Tutuklama Emrini Tarihi Olarak Nitelendirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar gerekçesiyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emrini 'tarihi' olarak değerlendirdi.

Rajagopal, UCM'nin tutuklama kararlarıyla ilgili X platformunda yaptığı paylaşımda, 'Bu, vahşetlerin hesabını verme yolunda önemli bir adımdır. Bunun sadece gerçek tutuklama olasılığı değil, itibar ve miras bedelleri de var.' şeklinde ifadelerde bulundu.

Rajagopal ile birlikte açıklamalarda bulunan BM'nin kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet konularındaki Özel Raportörü Reem Alsalem, kararın zamanında olduğunu ancak 'Geç olması hiç olmamasından iyidir.' yorumunda bulundu.

UCM'nin Netanyahu ve Gallant'a yönelttiği tutuklama emirleri, Gazze'de sivillerin aç bırakılmasına ve zulme yol açan eylemleri de kapsamaktadır. Alsalem, UCM'nin Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs üzerindeki yargı yetkisini teyit ettiğini ve bu bağlamda İsrail'in itirazlarını reddettiğini vurguladı.

Alsalem, UCM'nin gelecekte bu suçların toplumsal cinsiyet yönlerine de odaklanmasını umduğunu belirtti. Geçmişte mahkemenin bu konuda beklenen performansının altında kaldığını hatırlatan Alsalem, 'Bu karar metninde Filistinli kadınlar üzerindeki belirli sonuçlardan bahsedilmiyor; ancak çıkarım yapılabilir.' dedi.

UCM, Gazze'deki savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını açıkladı. Mahkeme, aynı zamanda UCM'nin yargı yetkisine yönelik İsrail'in itirazlarını da reddederek, Filistin topraklarında işlenen suçlar üzerinde yargı yetkisine sahip olduğunu belirtti.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı