BM, Nijerya'nın kuzeydoğusunda insani hava taşımacılığını finansman yetersizliği nedeniyle durdurdu

BM, finansman yetersizliği nedeniyle Nijerya'nın kuzeydoğusundaki UNHAS sabit kanatlı uçuşlarını askıya aldı; hizmetin sürmesi için 5,4 milyon dolar gerekiyor.

Yayın Tarihi: 04.09.2025 19:17
Güncelleme Tarihi: 04.09.2025 19:17

BM, Nijerya'nın kuzeydoğusunda insani hava taşımacılığını finansman yetersizliği nedeniyle durdurdu

BM, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki insani hava taşımacılığını askıya aldı

Finansman eksikliği, güvenlik nedeniyle kara yollarıyla erişilemeyen bölgelere yönelik hava hizmetlerini durdurdu

Birleşmiş Milletler (BM), finansman yetersizliği nedeniyle Nijerya'nın kuzeydoğusunda insani yardım amaçlı hava taşımacılığı hizmetinin durdurulduğunu açıkladı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan yazılı açıklamada, hizmetin BM İnsani Yardım Hava Servisi (UNHAS) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yürütülen sabit kanatlı uçuşlar kapsamında askıya alındığı bildirildi.

Dujarric, geçen yıl UNHAS uçuşlarıyla 9 binden fazla yolcunun taşındığını, bu yılın başından itibaren ise 4 bin 500 insani yardım çalışanının hizmetten faydalandığını kaydetti. Açıklamada, hizmetin devamı için 5,4 milyon dolar gerektiği vurgulandı.

Sözcü, kara yollarının güvenlik tehdidi nedeniyle kullanılamadığı bölgelerde hava taşımacılığının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

WFP Batı ve Orta Afrika Bölge Direktörü Margot van der Velden ise gerekli finansman sağlanmadığı takdirde Nijerya'nın kuzeydoğusundaki insani yardım çalışmalarının en çok ihtiyaç duyan kişilere ulaşamayacağını söyledi.

Velden, hava bağlantılarının kesilmesi halinde milyonlarca kişinin açlık, yerinden edilme ve şiddet tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

WFP, temmuz ayında da bölgede 1,3 milyon kişiye yönelik gıda ve beslenme yardımlarının askıya alınabileceğini açıklamıştı.

Küresel bağışların azalmasının, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki en uzun insani krizlerden birini daha da derinleştirme riski taşıdığı belirtildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı