BM, Karadeniz'de Seyrüsefer Serbestisi İçin Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile İletişim Kuruyor

BM, Karadeniz'de seyir serbestliğini sağlamak için Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile irtibat halinde olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 22.10.2024 00:51
Güncelleme Tarihi: 22.10.2024 00:51

BM, Karadeniz'de Seyrüsefer Serbestisi İçin Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile İletişim Kuruyor

BM Karadeniz için Diplomatik Çabalarını Sürdürüyor

Birleşmiş Milletler (BM), Karadeniz'de seyrüsefer serbestisini sağlamak amacıyla Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile iletişimi sürdürdüğünü duyurdu. Bu açıklama, BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan toplantıda geldi.

Ukrayna'daki Durum Hakkında Bilgiler

BM Siyasi İşler Biriminde görevli Miroslav Jenca, toplantıda Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili üye ülkeleri bilgilendirirken, bu ülkeden her gün sivil can kaybı ve sivil altyapıya yönelik saldırılarla ilgili haberler geldiğini belirtti. Savaşın ağır etkilerinin cephe hattındaki topluluklarda hâlâ hissedildiğini ifade eden Jenca, başkent Kiev'e yönelik çatışmaların devam ettiğini de vurguladı.

Siviller Üzerindeki Etkiler

Jenca, sadece eylül ayında 208 sivilin hayatını kaybettiğini, bu sayının 2023 yılı itibarıyla Ukrayna'daki en yüksek sivil ölü sayısını oluşturduğunu bildirdi. Şubat 2022'den itibaren toplam 11,973 sivilin hayatını kaybettiğini, bu rakamın 622'sinin çocuk olduğunu vurguladı.

Karadeniz'deki Gerilim ve Savaş Mahkumları

Rusya'nın Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına saldırılarına dikkat çeken Jenca, bu durumun uluslararası deniz trafiğini tehdit ettiğini belirtti. Jenca, Ukrayna ve Rusya'daki savaş mahkumlarının işkenceye maruz kaldığını, Ukraynalı mahkumların yüzde 97'sinin, Rus mahkumlarının ise yarısının bu uygulamalara maruz kaldığını dile getirdi. Bu tür uygulamalara son verilmesi ve sorumluların hesap vermesi çağrısında bulundu.

Bin Gün Süren Savaşın Etkileri

Gelecek ay, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bininci günü dolacağını hatırlatan Jenca, bu çatışmanın büyük acılara yol açtığını ve bölgesel istikrarsızlık yarattığını belirtti. Jenca, ayrıca bu savaşın küresel bölünmeleri daha da derinleştirdiğini ifade ederek, bu konudaki endişelerini paylaştı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı