
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Açıklamalarda Bulundu
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelttiği saldırıların ve binlerce kişinin zorla yerinden edilmesinin "devam eden bir uluslararası hukuk ihlali" olduğunu ifade etti.
BM'nin Endişeleri
Laurence, AA muhabirinin, "Gazze'de ateşkesin ardından İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyindeki saldırılarını artırdı. Bu durum, Gazze'nin neredeyse tamamen yok edilmesiyle birlikte endişe verici. İsrail ordusunun Batı Şeria'yı da Gazze'ye dönüştürme riski hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna yazılı yanıt verdi.
BM İnsan Hakları Ofisi, Batı Şeria'daki devam eden saldırı operasyonlarının şiddet ve yerinden edilme açısından Filistinli topluluklar üzerindeki yıkıcı etkilerine dair endişelerini sıkça dile getirdi. Laurence, hava saldırıları ve binlerce kişinin zorla yerinden edildiği yönündeki günlük raporların uluslararası hukukun ihlallerini ortaya koyduğunu belirtti.
İsrail'in Yürüttüğü Operasyonlar
Laurence, Cenin, Tubas ve Tulkerim kentlerinde süregelen saldırılar sonrasında, İsrail güvenlik güçlerinin 39 Filistinliyi, bunlardan 3'ünün çocuk olduğunu kaydetti.
Laurence, "İsrail'e uluslararası yasal yükümlülüklerini hatırlatıyoruz; uluslararası hukukun ciddi ihlallerini durdurması, bu ihlalleri soruşturması ve anlamlı bir hesap verebilirlik sağlaması gerekiyor," ifadelerini kullandı.
İsrail'in Cenin'e Yönelik Saldırıları
Gazze'de varılan ateşkesin 19 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından, İsrail ordusu, 21 Ocak'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine "Demir Duvar" adıyla bilinen saldırıyı başlatmıştı. 27 Ocak'ta saldırılar Tulkerim'e yöneldi.
İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyinde yürüttüğü operasyonlarda ulaşım, su, elektrik ve iletişim altyapısına zarar verirken, bölgedeki evleri de yıkmaktadır. Ayrıca, göçe zorlayıcı eylemlerle Filistinlilerin yaşam alanlarına ve malına ciddi zarar veriyor.