BM Güvenlik Konseyi, Yemen'de Husiler tarafından BM personelinin gözaltına alınmasını kınadı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen'de Husiler tarafından Birleşmiş Milletler personelinin gözaltına alınmasını, BM tesislerine girilmesini ve mallarına el konulmasını şiddetle kınadı. Kararın metni, BM Genel Sekreter Sözcülüğü ofisinden bildirilen basın açıklamasıyla paylaşıldı.
Olayın kapsamı ve Konseyin değerlendirmesi
Açıklamada, 31 Ağustos'tan bu yana Husiler tarafından en az 21 BM personelinin gözaltına alındığı; ayrıca Dünya Gıda Programı ve UNICEF tesislerine zorla girildiği ve BM mallarına uluslararası hukuka aykırı olarak el konulduğu ifade edildi. Konsey üyeleri, 2021, 2023 ve 2024 yıllarında da benzer gözaltı vakalarının yaşandığını hatırlatarak, tutuklu personelin ve 31 Ağustos'tan bu yana gözaltında bulunanların refahı konusunda derin endişe duyduklarını belirtti.
Konseyin talepleri ve çağrıları
Basin açıklamasında, gözaltında tutulan tüm BM personeli, sivil toplum ve diğer uluslararası örgüt personelinin hemen ve şartsız salınması istendi. Konsey ayrıca Husilere, kontrol ettikleri bölgelerde güvenli ve emniyetli çalışma ortamı sağlama ve kesintisiz insani yardım ulaştırma çağrısı yaptı. Metinde, BM personeli ve mallarının güvenliği ile BM tesislerinin dokunulmazlığının her zaman garanti altına alınması gerektiği vurgulandı.
Değerlendirme
BMGK açıklaması, BM operasyonlarının güvenliğinin sağlanmasının uluslararası insani yardımın sürdürülebilirliği için merkezi önemde olduğunu tekrar ortaya koyuyor. Konseyin doğrudan talebi, hem tutuklu personelin koşulları hem de Yemen'de insani yardım faaliyetlerinin aksamaması açısından öncelikli bir gündem maddesi olarak öne çıkıyor.
Konseyin çağrıları uygulanmadığı sürece, BM'nin Yemen'deki programlarının etkinliği ve insani yardımın hedeflenen kişilere ulaşması konusunda ciddi riskler devam edecektir.