BM Genel Sekreteri Guterres, Sudan'daki Olaylar Hakkında Derin Endişelerini Bildirdi

BM Genel Sekreteri Guterres, Sudan'daki çatışmaların artmasından duyduğu endişeyi ifade etti, etnik şiddeti kınadı.

Yayın Tarihi: 24.02.2025 22:37
Güncelleme Tarihi: 24.02.2025 22:37

BM Genel Sekreteri Guterres, Sudan'daki Olaylar Hakkında Derin Endişelerini Bildirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Doğu Afrika ülkesi Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından bazı destekçi gruplarla birlikte bir yönetim otoritesi kurma niyetlerinin endişe verici olduğunu belirtti.

Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Genel Sekreter, HDK'nin Sudan'da kontrol ettiği bölgede, kendisine bağlı sivil aktörler ve silahlı grupların desteğiyle bir yönetim otoritesi kurma niyetini ifade eden bir siyasi tüzük açıklamasından derin endişe duymaktadır" ifadesi yer aldı.

Aynı açıklamada, çatışmanın böyle bir gelişmeyle "daha da tırmanmasının" ülkedeki siyasi krizi ve parçalanmayı "derinleştireceği" belirtildi. Guterres, Sudan genelinde sivillere yönelik etnik temelli saldırılar da dahil olmak üzere, çatışmanın her iki tarafının uyguladığı "sürekli şiddeti" kınadı.

Dujarric, "Sudan'ın birliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak, çatışmanın sürdürülebilir şekilde çözülmesi, ülke içinde ve çevresinde uzun vadeli istikrar için kilit öneme sahiptir" dedi.

Sudan'da, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu siviller, devam eden çatışmalardan en ağır zararı gören kesim oldu.

Sudan'daki Savaşın Arka Planı

Sudan'da 15 Nisan 2023'ten bu yana, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında askeri reform ve entegrasyon gibi konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle çatışmalar sürmektedir. Bu savaşın sona erdirilmesi amacıyla yapılan çözüm girişimlerinin ise sonuçsuz kaldığı ifade edilmektedir.

BM'ye göre, Sudan'daki çatışmalar sonucunda 20 binden fazla kişi hayatını kaybederken, savaşın başlamasından bu yana 3,5 milyondan fazla insan ülkeden ayrılmış ve 9 milyona yakın kişi de ülke içinde yerinden edilmiştir. Ülkede 25 milyon kişi ise insani yardıma muhtaç durumda kalmaktadır.