Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim kararını kaldırmasını memnuniyetle karşıladı.
Yonhap’ın haberine göre, BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında bu konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dujarric, Güney Kore'deki kısa süreli sıkıyönetimin fazla karışıklığa neden olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Genel Sekreter'in (Guterres), sıkıyönetim kararnamesinin iptal edilmesini memnuniyetle karşıladığını ve durumu yakından takibe devam ettiğini söyleyebilirim."
Dujarric ayrıca, BM'nin ifade özgürlüğünü desteklediğini vurgulayarak, Güney Kore'de medyanın şu anda özgür bir biçimde faaliyet gösterdiğine de dikkat çekti.
- Güney Kore'de Sıkıyönetim İlanı
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin "devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle 3 Aralık tarihinde sıkıyönetim ilan etmişti. Bu kararın ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verirken, teyakkuzda olunması çağrısında bulunmuştu. Sıkıyönetimi uygulamakla görevlendirilen askerler, Ulusal Meclis'e girmişti.
Meclisteki acil oturumda, sıkıyönetim kararının kaldırılmasına yönelik verilen önerge, 190 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, yapılan oylama sonrasında sıkıyönetimin "hükümsüz" hale geldiğini duyurdu. Parlamentodaki oylamanın ardından geri adım atan Yoon, bakanlar kurulunu toplamış ve kabinenin onayı ile sıkıyönetimi sona erdirdiğini açıkladı.