DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.825.145,39 0,54%

BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'dan Derhal Çekilmesini Talep Eden Tasarıyı Kabul Etti

BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'dan hemen çekilmesini isteyen tasarıyı 93 oyla kabul etti. ABD ve Rusya 'hayır' oyu verdi.

Yayın Tarihi: 24.02.2025 22:29
Güncelleme Tarihi: 24.02.2025 22:29

BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'dan Derhal Çekilmesini Talep Eden Tasarıyı Kabul Etti

BM Genel Kurulu, Rusya'nın Çekilmesini Talep Eden Tasarıyı Onayladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, tüm Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından derhal çekilmesi çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. Ukrayna-Rusya savaşının üçüncü yılına girerken yapılan oturumda, Ukrayna'nın hazırladığı tasarı, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından da desteklendi.

Oylama Detayları

Oylamada 93 'evet' oyuna karşılık 18 'hayır' oyu alarak kabul edilen tasarıda, 65 ülke ise çekimser kaldı. ABD ve Rusya, tasarıya 'hayır' oyu verirken Türkiye, 'evet' oyunu destekledi.

Türkiye'nin Pozisyonu

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, mevcut çabaların çatışmanın sonunu getirmesi ve barışa giden yolu açmasını umduğunu belirtti. Yıldız, Türkiye'nin bu çatışmaya dair müzakereler ve diplomasi yoluyla bir çözüm arayışını sürdüreceğini vurguladı.

Rusya'dan Eleştiriler

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Ukrayna'nın tasarıyı eleştirerek, bunun savaşın temel sorunlarını göz ardı ettiğini ifade etti. Nebenzia, ABD’nin 'hayır' oyu vermesini takdir ettiklerini belirterek, barışa giden yolun zor olacağını dile getirdi.

ABD'nin Tutumu

ABD'nin BM Daimi Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea, daha önce benzer taleplerin başarısız kaldığını belirterek, Ukrayna'nın sunduğu tasarının 'söz savaşı peşinde' olduğunu ifade etti.

Kararların İçeriği

Oylamada kabul edilen kararda, Rus işgalinin derhal durdurulması ve barışçıl bir çözüm bulunması çağrısında bulunuluyor. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'nın uluslararası alanda kabul görmüş sınırlarından derhal geri çekilmesi gerektiği belirtiliyor.

ABD tarafından sunulan başka bir tasarı da oylamaya sunuldu. Bu tasarıda 'Rusya-Ukrayna çatışması' ifadesinin değişmesi yönündeki öneri kabul edilerek ABD kendi tasarısını oylamada çekimser kaldı. Bu tasarı 93 oyla kabul edilirken, 73 ülke de çekimser kaldı. Genel Kurul'da alınan kararların yasal bağlayıcılığı bulunmamaktadır.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı