Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, ABD'nin 4 Haziran'da Gazze'de ateşkes çağrısı içeren karar tasarısını veto etmesinin ardından yeni bir tasarıyı oylamak üzere toplanacak. İspanya tarafından hazırlanan ve Associated Press (AP) tarafından elde edilen tasarıda, 'savaş yöntemi olarak sivillerin aç bırakılmasının şiddetle kınandığı' ifadesine yer verildi.
Söz konusu tasarı, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail sınır kapılarının acil insani yardım için açılması gibi talepleri içeriyor. Ayrıca, tasarıda, İsrail'in işgalci güç olarak uluslararası hukuk uyarınca insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlama yükümlülüğü vurgulanıyor.
BM Genel Kurulu'nun iki devletli çözüm konusundaki kararlılığı da metin içinde dikkat çekiyor. Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) 28 Mart'ta verdiği Gazze'ye daha fazla kara sınır kapısı açılması yönündeki kararına da atıf yapılıyor. Tasarı, Mısır, Katar ve ABD'nin ocak ayında üzerinde uzlaştığı ateşkes anlaşmasının uygulanmasına yönelik arabuluculuk çabalarına da destek sunuyor.
ABD'nin öncelikli talepleri arasında yer alan, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısının kınanması ve örgüte silah bırakma veya Gazze'den çekilme çağrısının tasarıda yer almaması dikkat çekiyor. BM Genel Kurulu'nda üye ülkelerin veto hakkı bulunmadığı için tasarının büyük çoğunlukla kabul edilmesi bekleniyor. Genel Kurul kararlarının bağlayıcı niteliği olmamakla birlikte, dünya kamuoyunun eğilimini yansıttığı kabul ediliyor.
ABD, BMGK'ya sunulan karar tasarısını tek oyuyla veto etmişti. 4 Haziran'da yapılan toplantıda, Gazze'de ateşkes sağlanmasını öneren tasarı, Hamas'ı kınamadığı gerekçesiyle ABD tarafından veto edilmiş ancak 14 evet oyuna karşılık veto edilmiştir. ABD Temsilcisi Dorothy Shea, veto gerekçesi olarak 'ABD, Hamas'ı kınamayan hiçbir önlemi desteklemeyeceğini açıkça belirtti' ifadesini kullanmıştı.