BM: Gazze'ye İnsani Yardımların Durdurulması Kriz Yaşatıyor

BM, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları durdurmasının kritik ilerlemeyi geri çevirdiğini ve gıda güvenliğini tehdit ettiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 05.03.2025 22:38
Güncelleme Tarihi: 05.03.2025 22:38

BM: Gazze'ye İnsani Yardımların Durdurulması Kriz Yaşatıyor

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardımların girişini durdurmasının Filistinlilere hayat kurtaran yardımların ulaştırılmasında kaydedilen kritik ilerlemeyi geri çevirdiği uyarısını yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği günlük basın toplantısında Gazze'deki gıda güvenliğinin kötüleşme riski altında olduğunu belirtti. Dujarric, İsrail'in insani yardımların girişini durdurmasının, ateşkesin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana kaydedilen kritik ilerlemeyi tehdit ettiğini vurguladı.

Yardım kesintisinin sürmesi durumunda, Filistinlilere gıda sağlayan en az 80 merkezin faaliyetlerini askıya almak zorunda kalabilecekleri konusunda da uyarıda bulundu.

Dujarric, eğitime dair de önemli zorluklar yaşandığını ifade etti; aslında yerlerinden edilen ailelerin, sığınak olarak kullanılan okul binalarını boşalttıktan sonra bazı öğrencilerin okula dönebildiği bilgisine yer verdi.

Gazze'deki temel insani ihtiyaçlar için gereken 4 milyar doların yalnızca yüzde 4'ünden azının temin edildiğini belirten Dujarric, durumu kritik olarak nitelendirdi.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nin 2 Mart tarihli açıklamasında Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişinin durdurulmasına karar verdiğini duyurdu. Bu karar, ateşkes anlaşmasının 42 günlük ilk aşamasının sona ermesi ve Hamas'ın ABD'nin taslağını kabul etmemesi gerekçe gösterilerek alındı.

İsrail, esirlerin serbest bırakılması sağlanmadan ateşkese devam etmeyecekleri tehdidinde bulunmuştu. Hamas ise İsrail'in insani yardım girişini durdurması kararına sert tepki göstererek, bunu bir savaş suçu olarak nitelendirdi.

19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşması, Hamas ile İsrail arasında esir takası ve ateşkese dair kararları içeriyordu. Mısır ve Katar arabuluculuğunda, ABD desteğiyle sağlanan bu anlaşma, her biri 42 gün sürecek üç aşamalı bir planı kapsamaktadır. Ancak farklı dönemlerde Gazze'de ateşkesi ihlal eden İsrail'in anlaşmaya bağlı kalmadığı gözlemlenmiştir.