BM, Sudan'daki Şiddet Olaylarından Dolayı Güney Sudan'a Geçişlerin Artmasından Endişeli
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Sudan'da artan şiddet olaylarının Güney Sudan'a yönelik göç akışında ciddi bir artışa yol açtığını duyurdu. BMMYK Sözcüsü Olga Sarrado, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Geçişlerde Kaydedilen Artış
Sarrado, sadece geçen hafta içinde 20 binden fazla Sudanlının, sınır köylerinden Güney Sudan'a geçtiğini belirterek, bu sayının önceki haftalara göre günlük geçiş oranının yaklaşık üç kat arttığını ifade etti. Cumartesi gününden bu yana ise her gün tahmini olarak 7 bin ila 10 bin kişinin Güney Sudan'a ulaştığını söyleyen Sarrado, bu grupta Güney Sudanlıların da bulunduğunu ekledi.
Savunmasız Kesimlerin Durumu
Yerinden edilenlerin çoğunluğunu kadınlar ve çocukların oluşturduğuna dikkat çeken Sarrado, bu durumun çatışmanın en savunmasız kesimler üzerindeki etkisini vurguladığını belirtti. Ayrıca, bu kişilerin hepsinin yaşamsal desteğe ihtiyaç duyduğunu, özellikle devam eden kolera salgını göz önüne alındığında en acil ihtiyaçların su ve sağlık hizmeti olduğunu ifade etti.
Hüseyin Ortakların Zor Durumu
Sarrado, artan şiddetin BMMYK ve ortaklarının mültecilere ve yerinden edilmiş Sudanlılara yönelik hayat kurtarıcı koruma ve yardım sağlama çabalarını tehdit ettiğini de açıkladı.
Sudan'daki Savaşın Etkileri
15 Nisan 2023'ten bu yana Sudan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında askeri reform ve entegrasyon konularındaki anlaşmazlıklar nedeniyle devam eden çatışmalar, ülkede ciddi bir insani krize yol açtı. BMMYK'ya göre, bu süreçte 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 3 milyon kişi ülkeyi terketti, 11 milyondan fazla kişi ise ülke içinde yerinden edildi. Ayrıca, 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.