DOLAR
42,73 -0,04%
EURO
50,2 -0,01%
ALTIN
5.942,77 0,3%
BITCOIN
3.724.579,16 -1,26%

BM'den Gazze'deki Yetersiz Beslenme ve Çocuk Felci Uyarısı

BM, Gazze'de yetersiz beslenme ve çocuk felci vakalarında ciddi artış yaşandığını bildirdi. Acil önlemler gerekiyor.

Yayın Tarihi: 23.08.2024 22:30
Güncelleme Tarihi: 23.08.2024 22:30

BM'den Gazze'deki Yetersiz Beslenme ve Çocuk Felci Uyarısı

BM, Gazze'deki Acil Duruma Dikkat Çekti

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in devam eden saldırılarının Gazze Şeridi'ndeki insani durum üzerindeki etkilerine dikkat çekti. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada yetersiz beslenme ve sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

Yetersiz Beslenme Oranlarında Artış

Dujarric, Gazze'nin kuzeyinde geçen ay akut yetersiz beslenme teşhisi konulan çocuk sayısının, mayıs ayına göre %300 gibi yüksek bir oranla arttığını bildirdi. Gazze'nin güneyinde de bu oranın %150 yükseldiğini aktardı.

İnsani Yardımda Ciddi Aksaklıklar

İsrail'in tahliye kararları sebebiyle Gazze'deki yardım operasyonlarının ciddi şekilde aksadığını belirten Dujarric, "Temmuz ayında Gazze'nin güneyine giren gıda yardımı miktarı son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi." ifadesini kullandı. Ayrıca, insani yardım girişimlerinin reddedilme oranının %7'den %15'e yükseldiğini vurguladı.

Çocuklar En Ağır Bedeli Ödüyor

Dujarric, Gazze'deki çocukların yetersiz beslenme ve sağlık hizmetleri noktasında yaşanan sorunlardan dolayı "en ağır bedeli ödediğini" belirterek, bu durumun hastalık risklerini artırdığına dikkat çekti.

Çocuk Felci Vakası Açıklaması

Bölgedeki su ve sanitasyon sorunları nedeniyle 25 yıl aradan sonra çocuk felci vakası tespit edildiğini belirten Dujarric, "Dün Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Deyr el-Balah'ta 10 aylık bir bebeğin çocuk felci olduğunu doğruladığını öğrenmiş bulunuyorum. 25 yıl aradan sonra ilk vaka ile karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.

Çocuk Felcine Karşı Aşılama Çalışmaları

DSÖ, Gazze'deki su ve sanitasyon sistemlerinin bozulmasından dolayı bulaşıcı hastalık riskinin arttığı yönünde uyarılar yaparak, bu riski gidermek için gerekli malzemelerin 5 hastaneye ulaştırıldığını belirtti. Ayrıca Gazze'de, 2 tur çocuk felci aşılama kampanyası için hazırlıkların sürdüğü ve 8 yaş altındaki 600 bin çocuğa yönelik çalışmalar yürütüldüğü bildirildi. İlk aşılama uygulamalarının ağustos sonu veya eylül ayında başlaması planlanıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı