Bitlis'te nadir gökyüzü buluşması: ay vedasını güneş selamıyla tamamladı

Bitlis semalarında ayın ufukta süzülüşüyle güneşin altın ışıkları aynı anda buluştu; doğa gözlemcisi Dr. Cihan Önen bu anları kayıt altına aldı.

Yayın Tarihi: 30.08.2026 08:42
Güncelleme Tarihi: 30.08.2026 08:50

Bitlis'te nadir gökyüzü buluşması: ay vedasını güneş selamıyla tamamladı

gökyüzünde nadir bir buluşma:

Bitlis semalarında gece ile gündüzün sınırında eşine az rastlanan bir görsel oluştu. Ay ufukta alçaldığı sırada, günün ilk ışıklarını taşıyan güneşin yükselişi aynı zaman diliminde izlenebildi. Ortaya çıkan kompozisyonda ayın ufukta devasa süzülüşü ile güneşin altın sarısı ışıkları birbirini tamamladı ve gökyüzünü sıcak tonlara bürüdü.

görüntünün özellikleri ve etkisi:

Henüz gece karanlığı tam çekilmeden meydana gelen bu buluşma, çevredeki dağ siluetleri ve Bitlis’in doğal dokusuyla birlikte daha çarpıcı bir görüntü oluşturdu. Aynı anda görülebilen ay ve güneş, izleyenlere hem vedanın hem de yeni günün başlangıcının görsel sembolünü sundu. Ortaya çıkan sahne, gökyüzü tutkunlarının ve fotoğraf meraklılarının yoğun ilgisini çekti.

gözlem ve kayıt çalışmaları:

Doğa gözlemcisi Dr. Cihan Önen, bu anları profesyonel teleskoplar ve telefoto lensler kullanarak farklı açılardan belgeledi. Kayıtlarda ayın belirgin konturu ile güneşin yükselişinin çevreye kattığı renk değişimleri net şekilde görülebiliyor. Önen’in açıları, hem amatör hem de profesyonel gözlemciler için dikkat çekici referanslar sundu.

Bitlis’in doğal güzelliklerine eklenen bu gökyüzü manzarası, bölgedeki gün doğumu gözlemlerine yeni bir boyut kazandırdı. Ayın veda edişi ile güneşin ışıltılı selamının aynı karede buluştuğu anlar, hem kısa süreli bir doğa olayının zarafetini gösterdi hem de gökyüzü meraklılarının hafızasına kazındı.

BİTLİS’TE GÖKYÜZÜNDE EŞİNE AZ RASTLANAN BÜYÜLEYİCİ BİR MANZARA YAŞANDI. AY UFUKTA BATMAYA...

BİTLİS’TE GÖKYÜZÜNDE EŞİNE AZ RASTLANAN BÜYÜLEYİCİ BİR MANZARA YAŞANDI. AY UFUKTA BATMAYA HAZIRLANIRKEN GÜNEŞ’İN DOĞMASIYLA ORTAYA ÇIKAN GÖRSEL ŞÖLEN, GÖRENLERİ HAYRAN BIRAKTI.

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.