Bist 100
10.269,47 0%
DOLAR
32,23 -0,05%
EURO
34,78 0,29%
ALTIN
2.407,45 1,1%

Bitkiler hakkında gerçek zamanlı veriler toplayarak büyüme öngörüsü oluşturan yapay zekâ geliştirildi!

İngiltere’de bir şirket, ürettiği yapay zekâ destekli sensör sayesinde bitkilerden gerçek zamanlı veriler toplayarak büyüme öngörüsü oluşturuyor.

Yayın Tarihi: 20.12.2023 16:18
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 16:18

Bitkiler hakkında gerçek zamanlı veriler toplayarak büyüme öngörüsü oluşturan yapay zekâ geliştirildi!

İngiltere, Oxfordshire merkezli bir tarım teknolojisi şirketi olan Gardin, "bitki odaklı yetiştirme" olarak bilinen bitki sağlığını ölçen otomatik bir sensör üretiyor.

Sensör, bitkiler hakkında gerçek zamanlı veri toplayarak performans uyarıları ve büyüme içgörüleri oluşturuyor. Tarım sektörü işgücü açığıyla karşı karşıyayken, bu teknoloji işçi açığının kapatılmasına yardımcı olabilir.

Gardin'in sensörleri, bir bitkinin ne kadar iyi fotosentez yaptığını izleyen ve stres seviyesini değerlendiren klorofil floresansı adı verilen bir teknikle bitki sağlığını ölçüyor.

bitki

BİTKİ HASTALIKLARINI SINIFLANDIRMAK ÇOK ZOR

Bu yöntem bir bitkinin sağlıklı olup olmadığını tespit edebilirken, bitkide strese neyin neden olduğunu tam olarak belirleyemiyor. Gardin'deki ekip, belirli hastalıkları erkenden sınıflandırabilmek için platformun yeteneklerini genişletmek istedi.

Bunu yapabilmek için ekibin bir makine öğrenimi algoritması oluşturması gerekiyor. Ancak Gardin'in baş veri bilimcisi Julian Godding, yaptığı açıklamada, bitki hastalıklarını sınıflandıracak bir algoritma oluşturmanın "çok ama çok zor" olduğunu ve sebebinin ise elde çok az veri olmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Yapay zekâ tarafından elde edilen gerçek zamanlı veriler sayesinde bitkilerin daha sağlıklı büyümesi ve uzun ömürlü olması bekleniyor.