Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Binlerce kedi yaşamını yitirdi! Salgın hastalık baş gösterdi: Usul usul yayılıp öldürüyor

Kıbrıs'ta ortaya çıkan yeni F-CoV-23 varyantı nedeniyle binlerce sokak kedisi hayatını kaybetti. Virüsün, adanın dışına yayılabileceğinden endişe ediliyor.

Yayın Tarihi: 30.12.2023 18:39
Güncelleme Tarihi: 30.12.2023 18:39

Binlerce kedi yaşamını yitirdi! Salgın hastalık baş gösterdi: Usul usul yayılıp öldürüyor

Kedilerde Görülen Yeni Koronavirüs Varyantı Vakası!

Dünya genelinde devam eden koronavirüs salgınına bir yenisini ekleyen Kıbrıs, F-CoV-23 isimli yeni varyant ile kedilere büyük bir felaketi getiriyor. 2023'ün başlarından itibaren, bu ölümcül varyantın sebep olduğu trajedi nedeniyle binlerce sokak kedisinin yaşamını yitirdiği rapor ediliyor.

Uzmanlara göre, yeni varyantın kediler üzerindeki etkileri endişe verici boyutlarda. FCoV (Feline Coronavirus) adındaki virüs, kedilerde kusma, ishal, kilo kaybı, ateş, solunum sorunları ve göz iltihaplanması gibi tipik belirtilere yol açıyor. Bu hastalık, ciddi sinir hasarına sebep olabilen ve tedavi edilmediğinde genellikle ölümle sonuçlanan bir durumu içeriyor.

yeni koronavirüs varyantı

İngiltere'de de tespit edilen bu yeni koronavirüs varyantı, uzmanları dünya genelinde yayılma potansiyeli konusunda endişelendiriyor. Ancak şu ana kadar edinilen bilgilere göre, kedi enfeksiyöz peritoniti insanlara bulaşma riski taşımıyor. Ayrıca, virüsün diğer evcil hayvanlara bulaşıp bulaşmadığı konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Kıbrıs'taki bu dramatik durum, veteriner otoriteleri ve bilim dünyasını daha duyarlı ve etkili önlemler almaya davet ediyor. Kedi sahipleri, evcil dostlarını yakından takip etmeli ve herhangi bir şüpheli durumda derhal bir veterinerle iletişime geçmelidir.