Tatbikatın amacı ve sahnelediği senaryo:
Bingöl’de deprem riski yüksek iller arasında yer aldığı için, olası afetlere hazırlık ve kurumlar arası koordinasyonu güçlendirmek amacıyla UMKE Lojistik Merkezi’nde kapsamlı bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği 7’nin üzerinde büyüklükte bir depremin ardından oluşan göçük, yangın ve trafik kazalarına müdahale canlandırıldı. Uygulama, ekiplerin sahada karşılaşabilecekleri çok yönlü problemlere karşı hızlı ve etkili çözüm üretme yeteneklerini test etmeye odaklandı.
Uygulamanın kapsamı ve saha düzeni:
Tatbikat, 105 dönümlük alanda kurulu UMKE Lojistik Merkezi’nde yapıldı. Gerçeğe yakın koşullar oluşturulması için arama-kurtarma, tıbbi müdahale, yangın söndürme ve trafik kazası kurtarma senaryoları eş zamanlı yürütüldü. Uygulamalı olarak test edilen unsurlar arasında sahada triage uygulamaları, göçük altından kurtarma operasyonları, yangın kontrolü ve hasta sevk süreçleri yer aldı. Bu uygulamalar, ekiplerin hem bireysel yetkinliklerini hem de kurumlar arası koordinasyonu ölçmeyi sağladı.
Katılımcılar, kurumlar ve lojistik imkanlar:
Tatbikata toplam 170 personel katıldı; bunlar arasında UMKE, itfaiye, AFAD, Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimi, jandarma, belediye ve diğer paydaş kurumlardan ekipler vardı. Ayrıca Muş’tan gelen 10 UMKE personeli de uygulamada yer aldı. Lojistik merkezinde bulunan operasyonel imkânlar tatbikatın etkinliğini artırdı: 6 ameliyathane, helikopter pisti, 2 mobil mutfak, 30 yaşam konteyneri, toplantı odaları, koordinasyon merkezi, haberleşme konteyneri, kurtarma araçları ile mobil banyo ve tuvalet gibi altyapı unsurları sahada aktif kullanıldı.
Vali Cahit Çelik’in değerlendirmesi ve çıkarılan dersler:
Bingöl Valisi Cahit Çelik, UMKE Lojistik Merkezi’nin uluslararası standartlarda sertifikasyona sahip olduğunu ve afetlere hazırlık çalışmalarının bu alanda yürütüldüğünü vurguladı. Çelik, tatbikatların gerçek afetlerin yerini tutmayacağını fakat ekiplerin olaylara daha rahat, daha hızlı ve daha etkili müdahale etmesini sağladığını belirtti. Ayrıca Bingöl’ün iki ana fay hattı yakınında bulunmasının ilin deprem riskini arttırdığını hatırlatarak, hazırlık ve risk azaltma çalışmalarının önemine dikkat çekti.
Vali Çelik, hazırlık sürecindeki güçlendirme ve eğitimlerin müdahale kapasitesini doğrudan artırdığına işaret ederek tatbikatların sıklığının artırılacağını söyledi. Değerlendirmede, 2023 depremlerinin Bingöl üzerinde de etkisi olduğunun altı çizildi ve bu tür uygulamaların devamının, ilde ve çevresinde meydana gelebilecek afetlere karşı hazırlık düzeyini yükselteceği ifade edildi.
Sonuç olarak tatbikat, mevcut lojistik altyapı, çok kurumluluk yaklaşımı ve sahadaki uygulamalarla ekiplerin hazırbulunuşluğunu ölçen kapsamlı bir sınama niteliği taşıdı. Elde edilen bulgular, eksiklerin giderilmesi ve müdahale süreçlerinin iyileştirilmesi için yol gösterici olacaktır.
Bingöl’deki deprem tatbikatı gerçeği aratmadı