Bingöl'de 330 bin sebze fidesi üreticilere dağıtıldı
TAKE Projesi kapsamında yüzde 50 hibeli destek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Bingöl'de çiftçilere yüzde 50 hibeli 330 bin adet sebze fidesi dağıtıldı. Dağıtım, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirildi.
Program kapsamında toplam 570 üretici projeden faydalandı ve il genelinde yaklaşık 500 dekarlık alanda üretim yapılması hedefleniyor.
Program ve bütçe
Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Fatih Aktay, kullanılmayan tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılmasının önemine değindi. Aktay, "Sebze üretiminin geliştirilmesi, yerli üreticimizin desteklenmesi ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığımız tarafından sağlanan 1,5 milyon TL destek ve çiftçi katkı payıyla birlikte toplam 3 milyon TL bütçe ile temin edilen 330 bin adet sebze fidesinin dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Bu fidelerle 570 çiftçimiz yaklaşık 500 dekar alanda üretim yapacak" dedi.
Programa Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Veysel Kıtay, Bingöl Ziraat Odası Başkanı Haşim Bürçek ile çok sayıda üretici katıldı.
Üretici geri bildirimi ve teknik destek
Fide desteğinden yararlanan üreticilerden Hayrettin Alakuştekin program için, "Buraya fide almak için geldik. Bakanlığımıza bize bu imkanı verdikleri için çok teşekkür ederiz. Bizim için çok faydalı bir program" sözleriyle memnuniyetini ifade etti.
Diğer bir üretici Erol Çakar ise, "25 yıldır sebze üretiyorum. Bu uygulama çok iyi oldu, önceleri fide için Çukurova'ya gidiyorduk. Fide çeşitliliği arttırılırsa daha iyi olur. Bakanlığımız ve il tarıma bu uygulama için teşekkür ederim" diye konuştu.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Veysel Kıtay, üreticilere fide dikimi, bakım süreçleri ve verimli üretim teknikleri hakkında bilgi verdi. Kıtay, uygun sulama, gübreleme ve hastalıklarla mücadelede erken müdahalenin verim açısından önemli olduğunu vurguladı.
Program, fide teslimatlarının ardından üreticilerle yapılan görüşmelerle sona erdi.
BİNGÖL’DE 570 ÜRETİCİYE 330 BİN SEBZE FİDESİ DAĞITILDI.