DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.814.893,47 0,81%

BİLSEM Öğrencileri, TEKNOFEST'te 'Hayatta Kalma Destek Bilekliği' ile Yarışacak

Bitlis BİLSEM öğrencileri, depremlerde enkaz altında kalanlara ulaşmak için 'Hayatta Kalma Destek Bilekliği' projesi geliştirdi.

Yayın Tarihi: 13.05.2025 11:24
Güncelleme Tarihi: 13.05.2025 11:24

BİLSEM Öğrencileri, TEKNOFEST'te 'Hayatta Kalma Destek Bilekliği' ile Yarışacak

Bitlis BİLSEM Öğrencilerinin Yenilikçi Projesi

Bitlis Ahmet Eren Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, Türkiye'de yaşanan depremlerden ilham alarak tasarladıkları "Hayatta Kalma Destek Bilekliği" ile İstanbul'da gerçekleştirilecek TEKNOFEST'te yer alacak.

Öğrenciler, yıkılan binaların enkazında kalan insanların yerini ve durumunu hızlı ve etkili bir şekilde tespit etmek için bu projeyi geliştirmeye karar verdiler. Projenin danışmanı ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Volkan Kaya'nın rehberliğinde çalışan öğrenciler, 3 aylık bir araştırma ve geliştirme sürecinin ardından, nabız, oksijen ölçümü, GPS ve sarsıntı sensörü gibi özelliklere sahip bir bileklik tasarladı.

Projenin Teknik Özellikleri

Bileklik, yüksek şiddette sarsıntı algıladığında devreye giriyor ve enkaz altında kalan kişilerin konumunu ve yaşam belirtilerini radyo frekansı ile acil durum ekiplerine iletebiliyor. Bu özellik sayesinde, internet bağlantısı olmadığında bile enkaz altında kalan kişilere hızlı ulaşılması hedefleniyor.

Öğrencilerin Görüşleri

Proje ekibinden Tanju Ömer Coşkun Özer, projelerinin hayatta kalma olasılığını artırmak için tasarlandığını belirtti ve "Bu saat, enkaz altında kalan kişilerin nabzını ve coğrafi konumunu AFAD ve diğer acil yardım ekiplerine gönderebilecek" dedi.

Diğer bir öğrenci Esila Oğuz da, projelerinin Kahramanmaraş ve İstanbul depremlerinden etkilenen insanlar için hayati önem taşıdığını, bu nedenle hızlı müdahalenin gerekliliğini vurguladı.

Danışman Öğretmenin Açıklamaları

Danışman öğretmen Volkan Kaya, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatarak, "Öğrencilerimiz, yaşanan depremler sonrası bu projeyi geliştirdi. Projemiz, enkaz altında kalanların yerlerinin ve durumlarının tespitine yardımcı olacak" şeklinde konuştu. Kaya, bilekliklerin internet bağlantısına ihtiyaç duymadığını ve radyo frekansları ile doğrudan AFAD'a bilgi iletebildiğini belirtti.

Öğrencilerin geliştirdiği bu proje, TEKNOFEST'te ödül alarak daha da geliştirilmeyi hedefliyor.

Türkiye'deki depremlerden esinlenen Bitlis Ahmet Eren Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri...

Türkiye'deki depremlerden esinlenen Bitlis Ahmet Eren Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, enkaz altında kalanlara en kısa sürede ulaşılması için tasarladıkları "hayatta kalma destek bilekliği" ile İstanbul'da yapılacak TEKNOFEST'te yarışmaya hazırlanıyor.

Türkiye'deki depremlerden esinlenen Bitlis Ahmet Eren Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri...

Türkiye'deki depremlerden esinlenen Bitlis Ahmet Eren Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, enkaz altında kalanlara en kısa sürede ulaşılması için tasarladıkları "hayatta kalma destek bilekliği" ile İstanbul'da yapılacak TEKNOFEST'te yarışmaya hazırlanıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı