Tüketiciler Birliği'nden bilirkişilik eleştirisi
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bilirkişiliğin yeni bir sektörel yapıya dönüştüğünü vurgulayarak, "Bilirkişilik artık bir sektör haline gelmiş durumda" dedi. Şahin, gündüz yapılması gereken işler olmasına rağmen memurların dahi bilirkişilik yaptığını ifade etti: "Gündüz yapılması gereken bir iş olmasına rağmen memurlar dahi bilirkişilik yapıyor".
Bilirkişi eğitim ve yetkilendirme eleştirisi
Şahin, bilirkişiliğin geleneksel anlamının dışına çıktığını belirterek uzun bir eleştiri yaptı: "Bilirkişilik deyince tabii akla gelen ilk şey ağır bir abi yani bu işi bilen, bu işin hakkını verecek olan, sözü dinlenir ve size yol gösterecek kişi anlamına geliyor. Tabii buna saygı göstermek gerekir. Artı bunun kanuni bir altyapısı da var hukuki olduğu gibi. Fakat şu geldiğimiz süreç içerisinde görüyoruz ki bilirkişilik bir sektör haline gelmiş. Hani bir uzmanlık alanı sorunları çözen, sorunlara çözüm yolu gösteren kişilerden çok bir sektör haline gelmiş ve işin içerisinde sen ben bizim oğlan ahbap çavuş ilişkisi öne çıkmaya başlamış. İşini bilen, hakikaten bilen bu işin hakkını veren, yıllardır bu işe emek vermiş, çaba harcamış ve bu tecrübesini kâğıda yansıtan, kararlara yansıtan bilirkişileri bir kenara koyuyorum. Parmakla gösterilecek kadar az, onu da özellikle belirteyim. Fakat 48 saatlik bir eğitimle hakimlerin vereceği kararı belirleyen bir bilirkişiye dönüşmüş şu anda. Bir hakim 4 sene Hukuk Fakültesi okuyor. Sonra stajlarını yapıyor adliyede hakimin veya savcının yanında, baroda. Sonra uzun yıllar bir mesleki tecrübe oluşturuyor. Fakat 48 saat eğitim alan bir bilirkişinin vermiş olduğu rapora göre karar veriyor. Bu hem hukuk fakültelerine, hem hakimin mesleğine ve bilirkişi unvanına saygısızlık. Fakat burada bir açmaz var Yargıtay’ın bazı dosyaları bilirkişiye gitmediği için bozması. Şimdi bazı dosyaların bozulması bütün dosyaların bilirkişiye gitmesi anlamına da gelmiyor. Fakat 48 saat uzaktan eğitimle bilirkişi olmuş ya da işte gidip gelmiş belki dinlememiş insanların vermiş olduğu kararlara göre hakimler karar verirse ortaya farklı tablolar çıkar"
Kayseri örneği ve yaptırım
Şahin, daha önce gelen rapor şikayeti sonucunda 3 kişinin bilirkişilikten men edildiğini aktardı. Kayseri'de, Bilirkişilik Bölge Kurulu başkanının işi bilen bir hakim olduğunu; üyelerinin ise Cumhuriyet Başsavcı Vekili, İdare Mahkemesi Başkanı, Vergi Mahkemesi Başkanı ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olduğunu söyledi. Kurulun, söz konusu bilirkişiler hakkında sicil ve listeden çıkarma yaptırımı uyguladığını ve bu kişilerin sürekli olarak bilirkişilikten men edildiğini belirtti. Şahin ayrıca bu kişilerin doktor olduğunu da ifade etti.
Mali boyut ve sistemsel sonuçlar
Şahin, kurumun mali boyutuna dikkat çekerek, "Yıllık 5 milyar TL gibi bir ödeme yapılıyor bu bilirkişilere. Bakın 5 milyar TL bir devlet için ciddi bir para bu para ve on binlerce bilirkişi var" dedi. Bu durumun bilirkişileri, devleti ve hakimleri memnun ettiğini; ancak ödemenin ve yanlış raporların olumsuz etkisinin tüketiciye döndüğünü vurguladı.
Devlet memurları ve dağıtım sorunu
Şahin, bilirkişiliğin gündüz yapılması gereken bir iş olduğunu, fakat "yarıdan fazlası bilirkişilerin devlet memuru" olduğunu ve memurların asli görevlerini bırakıp bilirkişilik yaptıklarını söyledi. Dağıtımın adil ve sistematik belirlenmesi gerektiğini, mevcut uygulamanın sancılı ve sorunlu olduğunu belirtti.
Uyarı ve takip
Şahin, yanlış raporlar verenlerle ilgili cezaların uygulandığını hatırlatarak, bilirkişilere şu uyarıda bulundu: "Hakikaten maaşınızı aldığınız memurluktan vakit çalmadan bu işi yapacaksanız yapın. Ve ayrıca adil bir şekilde bu işin gerçekten uzmanıysanız, bilirkişisiyseniz o şekilde düzgün bir rapor yazın. Aksi halde Tüketiciler Birliği olarak peşinizdeyiz. Raporlarınızı takip edip sizi bölge kurullarına şikayet edip öyle 'Ben bilirkişi oldum artık bundan sonrası önemli değil' diyemeyeceksiniz bilginiz olsun".
TÜKETİCİLER BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI MAHMUT ŞAHİN, BİLİRKİŞİLİĞİN ARTIK BİR SEKTÖR HALİNE GELDİĞİNİ SÖYLEYEREK, “GÜNDÜZ YAPILMASI GEREKEN BİR İŞ OLMASINA RAĞMEN MEMURLAR DAHİ BİLİRKİŞİLİK YAPIYOR” DEDİ.