Bist 100
10.542,1 2%
DOLAR
32,28 0,01%
EURO
35,04 -0,15%
ALTIN
2.460,07 0,25%

Bilim insanları uyardı: Ay’ın kaynaklarının sömürülmesi tehlike yaratabilir!

Bilim insanları, Ay'ın kaynaklarından kontrolsüz bir şekilde yararlanma konusunda sert uyarılarda bulunarak bunun gelecekte hem Ay’ın varlığı hem de uzay çalışmaları konusunda tehlike yaratabileceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 11.01.2024 13:44
Güncelleme Tarihi: 11.01.2024 13:44

Bilim insanları uyardı: Ay’ın kaynaklarının sömürülmesi tehlike yaratabilir!

Gökbilimciler, Ay yüzeyinde bulunan mineral ve diğer kaynakların sömürülmesini kontrol altına almadığımız takdirde Ay'ın kaynaklarının risk altında olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde Ay yüzeyini araştıracak düzinelerce sondanın yanı sıra Apollo'dan bu yana ilk kez astronotların Ay yüzeyine ayak basacağı insanlı görevler de planlanıyor.

Ay'ı keşfetme fikri heyecan verici olsa da, bazı gökbilimciler Ay'ın kaynaklarının düşüncesizce sömürülmesinin, Ay’ın yok edilmesine neden olabileceğine inanıyor.

Dahası, bu kaynakların düşüncesizce kullanılması, kara delik gözlemleri, yerçekimi dalgaları araştırmaları ve hatta uzak dünyalarda yabancı yaşam olasılığını belirlemeye yönelik çalışmalar da dahil olmak üzere diğer önemli araştırmaları riske atabilir.

ay

“DURUM CİDDİ BİR HAL ALDI”

Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde çalışan Martin Elvis, yaptığı açıklamada, bu durumun ciddi bir hal aldığını söyledi. Elvis, şimdi harekete geçmemiz gerektiğini, çünkü bugün vereceğimiz kararların Ay'la ilgili gelecekteki davranışlarımız için belirleyici olacağını belirtti.

Bu kapsamda, gök bilimcileri, Ay’ın yeni kaynak alanları açacak olsa da, bunları nasıl kullanacağımız konusunda dikkatli olmak gerektiğini, aksi takdirde Ay'la ilgili tüm gelecek planlarının tehlikeye girebileceğini ifade etti.

NASA ve diğer ajanslar, kontrollü uzay araçları ve diğer makineler kullanarak Ay'ın yüzeyini araştırmayı planlıyor ve bazı bilim insanları, bize evren hakkında daha fazla şey öğretmek için tasarlanan radyo teleskoplarının hassasiyetini bozabileceği konusunda uyarıyor.