Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Bilim dünyasında devrim! Beyin çipi nakledilen ilk hasta sadece düşünerek bir mouse’u hareket ettirebildi!

Elon Musk, Neuralink'in ilk hastasının 'sadece düşünerek' bir bilgisayar mouse’unu hareket ettirebildiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 20.02.2024 14:40
Güncelleme Tarihi: 20.02.2024 14:47

Bilim dünyasında devrim! Beyin çipi nakledilen ilk hasta sadece düşünerek bir mouse’u hareket ettirebildi!

Elon Musk, Neuralink'in beyin çipi implantı taktığı ilk insan hastanın artık sadece zihnini kullanarak bir bilgisayar mouse’unun imlecini hareket ettirebildiğini söyledi.

Ünlü milyarder, hastanın geçen ay implantı aldıktan sonra tamamen iyileştiğini söyledi. Nöroteknoloji firmasının kurucusu iddialarını dün bir X Spaces'te dile getirdi.

Musk, şunları söyledi: "İlerleme iyi ve hasta, farkında olduğumuz sinirsel etkilerle birlikte tam bir iyileşme göstermiş görünüyor. Hasta sadece düşünerek bir mouse’u ekranda hareket ettirebiliyor."

neuralink

BEYİN ÇİPİ TAKILAN HASTA SADECE DÜŞÜNEREK BİRÇOK DÜĞMEYE BASACAK

Musk, Neuralink'in ayrıca alıcılara bir mouse’u çeşitli yönlerde hareket ettirme ve bir düğmeyi basılı tutma becerisi kazandırmaya çalıştığını, düşünerek mümkün olduğunca çok düğmeye basılmasını sağlamaya çalışıldığını kaydetti.

Neuralink’in sahibi Elon Musk, ocak ayında yaptığı açıklamada, Telepati adı verilen Neuralink implantının, alıcıların telefonlarını veya bilgisayarlarını sadece düşünerek kontrol etmelerini sağladığını duyurdu. Cihazın ilk hastaları ve kullanıcıları "uzuvlarını kullanamayan" kişiler olacak.

Şirket daha önce implantlarının insanların düşüncelerini kullanarak görevleri tamamlamalarına ve belirli tıbbi durumların tedavisine yardımcı olabileceğini bildirmişti.

Neuralink, implantının insan deneylerine başlamak için geçtiğimiz mayıs ayında Gıda ve İlaç İdaresi'nden onay aldı. Reuters'in haberine göre Gıda ve İlaç İdaresi, (FDA) Neuralink'in geçtiğimiz mart ayında insan deneylerine başlama talebini, çipin aşırı ısınabileceği endişesiyle reddetmişti.