KEFİR
Bağışıklık sistemine faydalı olan kefir kalsiyum, fosfor, magnezyum, fosfor açısından oldukça zengindir. Ayrıca, laktoz duyarlılığını düzenleyici etkileri olmakla birlikte, diş çürümelerini önleyen etkisi de vardır.
KIRMIZI ÇAY
Antioksidanlar bakımından zengin olarak bilinen kırmızı çay, kronikleşen hastalıkların gelişimine engel olduğu gibi mevcut hastalıkların gelişmesini de engellemektedir. Kalsiyum ile demir gibi mineraller bakımından da oldukça zengin olarak tanımlanır.
MUZ
Muz kalp sağlığınızı koruma konusunda en etkili besinlerden bir tanesidir. Potasyum açısından zengindir.
AHUDUDU
Obeziteye karşı etkili olduğu söylenen ahududu, sağlıklı hücre gelişimini destekler, kalp sağlığını da korur.
PORTAKAL
Bağışıklığı güçlendirme konusunda en etkili besinlerden bir tanesi olan portakal, C vitamininin en zengin kaynaklarından bir tanesidir. Düzenli tüketilmesi halinde kötü kolesterolü, aynı zamanda da yüksek tansiyonu azaltır.
KİVİ
Kivi, diğer meyveler gibi en zengin C vitamini kaynaklarından bir tanesidir ve portakaldan da fazla C vitamini içermektedir. Bu aynı zamanda E vitamini bakımından da zengin olmakla birlikte antioksidan özelliklere sahiptir. Kivide ayrıca potasyum, magnezyum ve çinko da vardır.
NAR
Nar, bol miktarda potasyum ve C vitamini kaynağı içerir ancak diğer meyvelere oranla daha az kalorisi vardır. Düzenli kullanılması halinde kanser riskini aza indirir.
DOMATES
Domates kansere karşı olan en etkili gıdalardan bir tanesi olmakla birlikte kapsamlı enerji kaynağıdır. Antioksidanlar bakımından zengindir ve hücre DNA'sını çürümeye karşı korumaktadır. Kanserojenleri yok eden bazı enzimleri de güçlendirir.
CEVİZ
Cevizin 28 gramında yaklaşık olarak 4 gram protein vardır. Kalp sağlığı bakımından da oldukça faydalıdır. Bu durum ise en etkili olan kilo yönetimi tedavilerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Kanserle savaşır ve aynı zamanda beyin sağlığına da faydalı besin olarak gösterilir.
YOĞURT
Kalsiyum, potasyum, protein yüklü olan yoğurdun bağırsak sağlığına iyi gelen faydalı bakteriler üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca içeriğindeki A, D, E ve K vitaminleriyle bağışıklığa da destek verir.
TAM BUĞDAY EKMEĞİ
Yüksek lif içeriği nedeniyle kolon kanseri riski durumunu %40 oranında azaltır. Aynı zamanda sindirim sağlığına destek verir.
BADEM
Bademin kötü kolesterolü sağlıklı olan seviyelere düşürdüğü bilinir. Ayrıca bağırsak düzenleyici özelliği de vardır. Antioksidan bakımından zengin olan badem, bağışıklığı desteklerken yaşlanma ile de mücadeleye yardımcı olan E vitamininden zengindir.
SARIMSAK
Kalp sağlığı için çok önemli besinlerden birisi olan sarımsak, virüslere karşı da etkildir. Ayrıca bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.
YABAN MERSİNİ
Yaban mersini içeriğindeki vitamin ve minerallerle anlamayı geliştirir. Ayrıca göz sağlığını korumakla kalmaz hafızayı da güçlendirebilir. Yaban mersininin yüksek kan şekerini düşürmem özelliği de vardır.
KİMYON
Kimyon kalp sağlığınızı koruyan ve sizi enfeksiyonlardan koruyan etkili bir baharattır. Antiinflamatuar özellikleriyle bilinen birçok antioksidanın iki katı kadar güçlüdür.
ZEYTİNYAĞI
Kalp sağlığı için en etkili doğal ilaçlardan biri olan zeytinyağı, aynı zamanda obezitenin de en iyi tedavisidir. Kanserle mücadeleye, ruhun gelişmesine ve kemiklerin güçlenmesine büyük katkı sağlamaktadır.
YEŞİL MERCİMEK
Yeşil mercimeğin sadece bir fincanı 18 gram protein ile 16 gram lif içerir ve ıspanaktan da yüzde 30 daha fazla folat içerdiği söylenir. Bu besin aynı zamanda çinko ve B vitaminleri kaynağıdır ve demir içeriği de metabolik fonksiyona katkıda bulunur.
PAZI YAPRAĞI
Pazı yaprakları A, C, E ve K vitaminleri açısından zengindir. Ancak tüketecekseniz çiğ olmasına dikkat edin. Magnezyum, lif ve kalsiyum açısından zengin olan bu gıdanın faydalarından yararlanmak için pişmeden tüketilmesi gerekir.
MANTAR
Pazı yaprakları gibi mantarlar da pişirildiğinde vitamin ve minerallerini kaybedebilir. Riboflavin açısından zengin olan mantarlar vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve aynı zamanda büyük miktarda D vitamini içerir.
TARÇIN
Tarçın altında bulunan yağ, beyin ve bağırsak sağlığını koruyan, aynı zamanda vücuttaki iltihapların giderilmesine yardımcı olan güçlü bir besindir.
BAL KABAĞI
Diğer portakallı besinler gibi kabak da göz sağlığınızı korumada oldukça etkilidir. Aynı zamanda sağlıklı hücre gelişimini de desteklemektedir.
KİNOA
Kinoa, dokuz temel amino asidin tümünü tek bir fincanda sağlar ve aynı zamanda antiinflamatuar özelliklere de sahiptir. E vitamini, çinko, fosfor, olik asit açısından zengin olan bu besin aynı zamanda kalp sağlığına faydalı olan tekli doymamış yağ asiti sağlar.
PATLICAN
Patlıcan hastalıklara karşı korur ve kalp hastalığına karşı en etkili koruyucu önlemlerden biridir.
KENEVİR TOHUMU
Bu tohum dokuz temel amino asidin tamamını içerir ve aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesinde de etkilidir. Yağ asitleri, E vitamini ile birlikte çeşitli mineraller açısından zengindir.
KETEN TOHUMU
Keten tohumu, pirinç ve yulaf gibi besinlerden 100 kat daha besleyicidir ve yüksek miktarda potasyum, B vitaminleri, kalsiyum, demir ve diyet lifi içerir. Araştırmalar kolesterolü düşürmede, kanserle mücadelede ve kemikleri güçlendirmede etkili besin olduğunu gösteriyor.
TATLI PATATES
Tatlı patatesler normal beyaz patateslerden biraz daha fazla olarak doğal şeker içerir. Ancak büyük bir tatlı patates, bir günde ihtiyacınız olandan daha fazla A vitamini sağlar. A vitamini görmeyi iyileştirebilir. Aynı zamanda B vitaminleri, faydalı diyet lifi ve potasyum bakımından da zengindir. Ayrıca metabolizmayı ve aynı zamanda bağışıklığı destekleyen antioksidanlar içerir.
YULAF EZMESİ
Bu yiyecek beta-glukan adı verilen diyet lifi açısından zengindir. Bu lifin bağışıklığı artırıcı ve kolesterol düşürücü özellikleri vardır. Ayrıca kan şekerini dengeleme, antioksidan özelliği, kalbi koruma gibi faydaları da bulunmaktadır.
ISPANAK
Bu besin, hamilelik sırasında bebeğinizin gelişimini destekleyen bir vitamin olan folik asit açısından iyi bir kaynaktır. Ayrıca bol miktarda A vitamini, demir ve potasyumun yanı sıra kalsiyum, çinko ve selenyum da içermektedir. Tiroid fonksiyonunu destekleyen ıspanak ayrıca antioksidan özelliklere de sahiptir.
CHİA ÇEKİRDEĞİ
İki yemek kaşığı kadar chia tohumu, 11 gram liften, 4 gram proteinden, 5 gram kadar omega-3 yağ asidinden oluşur ve günlük kalsiyum ihtiyacınızın beşte birini sağlar. Bu küçük tohumların, özellikle zengin bir lif ve omega-3 yağ asitleri kaynağı olarak son derece besleyici olduğu düşünülmektedir.
KARNABAHAR
Bu besin kansere karşı mücadeleyi etkili bir şekilde destekler. Vücudumuzun doğal detoksifikasyon sürecini destekler, serbest radikallerin hücreler üzerindeki yükünü azaltır ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. İlginç bir bulgu da zerdeçal ile birlikte prostat kanserinin önlenmesi ve tedavisine önemli katkı sağlayabilmesidir.
BROKOLİ
Vücudumuz, akciğerlerimiz, böbreklerimiz, karaciğerimiz sürekli bir şekilde vücudumuzu toksik maddelerden temizliyor. Ancak bu organları desteklemek her zaman faydalıdır. Bu besin, hastalıklarla hücresel düzeyde savaşmaya yardımcı olur, ayrıca kansere karşı da etkilidir ve benzersiz bir koruma sağlayabilir.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Bu besin, kalp sağlığına olumlu etki yaparak kilo ve enerji dengesinin korunmasında etkilidir. Ayrıca yağ yakımını teşvik edebilir ve iyi kolesterol seviyesini de artırabilir.
AVOKADO
Bu besin yaklaşık 20 vitamin ve mineralden oluşmaktadır. Bu vitaminlerin çoğu da vücut tarafından hızla emilir. Ayrıca doymuş yağın yerini alarak kilo kaybı sırasında kalp hastalığı riskini de azaltabilir.
KARA LAHANA
Brokoli ve Brüksel lahanasının kardeşi gibi olan kara lahana, kolesterol seviyelerini etkili bir şekilde düşürebilir ve kanserle mücadelede etkili bir silah olarak kabul edilir. Sadece yarım bardak pişmiş karalahana iki günlük A vitamini ihtiyacınızı karşılayabilir. Aynı zamanda cilt, göz ve diş sağlığına da oldukça fayda sağlamaktadır.
ŞEKER PANCARI
Bu besin, kan basıncını düşürmeye ve düşük yoğunluklu kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
TON BALIĞI
Uzmanlar genellikle bu yemeği herkese, özellikle de hamile ya da emziren kadınlara tavsiye ediyor. Bu besin beyin gelişimini artırabilir ve kardiyovasküler hastalıkları önlemede etkili olabilir. Okyanustan elde edilen taze konserve ton balığı da dahil olmak üzere Omega-3 yağ asitleri bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, kalbinizi destekleyebilir ve doğum sonrası sendrom riskinizi azaltabilir.
BUĞDAY
Buğday, E vitamini, selenyum ve magnezyumun yanı sıra çinko, fosfor ve B vitamini kompleksi açısından da zengindir.
ZERDEÇAL
Bu gıdanın antiviral ve antiinflamatuar özellikleri vardır. Bazı çalışmalar bu besin maddesinin Alzheimer hastalığı ve kansere karşı fayda sağlayabileceğini göstermiştir.
LAHANA
İçerdiği vitaminler retinanızdaki pigmente nüfuz ederek zararlı güneş ışığını emer. Ayrıca, besin değeri kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Bu yiyecek kemikleri güçlendirir, doğal bir detoks etkisine sahiptir.
SOMON
Omega-3 yağ asitlerinin genel olarak somonda olduğu bilinmektedir. Bu besin ayrıca ciltteki nem seviyelerinin korunmasında etkilidir ve aynı zamanda cilt kanseri riskinin azaltılmasına da yardımcı olabilir.
KÜMES HAYVANLARI
Vücut geliştiriciler için önemlidir. Bacak ve kalça gibi bölgelerden elde edilen etlerde bulunan taurin, daha çok kadınlarda koroner kalp hastalığının riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
GREYFURT
Besleyici, düşük kalorili bu besin diyet programınızı destekler, cildinizi temizler, sindiriminizi düzenler ve enerji sağlar. Ayrıca kanser riskini önlemeye yardımcı olduğu da biliniyor.
YUMURTA
Bu yiyecek kasesi tüm önemli vitamin ve mineralleri içerir. Düşük kalorili, az yağlı ve sindirimi yüksek bir protein kaynağıdır. Sinir sistemi sağlığının desteklenmesinde ve hücresel yapının korunmasında da oldukça faydalıdır.
SOĞAN
C vitamini, B6, manganez, potasyum ile birlikte sağlıklı lif bakımından zengin olan soğan, yalnızca besleyici olmakla kalmıyor, ayrıca da alerji semptomlarını hafifletme, iltihaplanmayla mücadele etme, kalp sağlığını destekleme konusunda da eşsiz bir potansiyele sahip.
REZENE
Rezene birçok vitamin içerir ve antioksidan ile birlikte C vitamini kaynağıdır. Rezene üzerinde yapılan araştırmalar, iltihapla savaşmaya ve kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
KAVILCA BUĞDAYI
Buğdayın atası olarak da bilinen Kabilka buğdayı, protein açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Yenilebilir hale gelmesi için gece boyunca suda bekletilmesi ve ocakta 40 dakika ısıtılması gerekir.
ANÇÜEZ
Hamsilerin konservelenmesiyle elde edilen hamsi, 85 gramında yaklaşık 19 gram protein içermesinin yanı sıra B vitaminleri ve kalsiyum açısından da zengindir.
MANDALİNA
Mandalina portakal kadar sağlıklıdır ve birçok antioksidan içerir. Hastalıkları önlerken sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olur. Çalışmalar kalp hastalıklarını önlemede ve tip 2 diyabetle mücadelede etkili olduğunu göstermiştir.
SARDALYA BALIĞI
Sardalya, ton balığı kadar omega-3 açısından zengindir ve aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir. Kan akışını hızlandırır ve beyin gelişiminde de önemli bir rol oynar.