DOLAR
42,53 0,02%
EURO
49,5 -0,06%
ALTIN
5.737,97 0,03%
BITCOIN
3.853.034,84 0,1%

Biga Cevizli Lokumu İçin Coğrafi İşaret Tescili Başvurusu Yapıldı

Biga'da kuşaktan kuşağa aktarılan cevizli lokum için coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı. Yerel üreticiler destek veriyor.

Yayın Tarihi: 08.08.2025 10:59
Güncelleme Tarihi: 08.08.2025 11:20

Biga Cevizli Lokumu İçin Coğrafi İşaret Tescili Başvurusu Yapıldı

Biga Cevizli Lokumu İçin Coğrafi İşaret Tescili Süreci Başladı

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 1960'lı yıllardan itibaren geleneksel tarifle üretilen 'Biga cevizli lokumu' için coğrafi işaret tescili başvurusu gerçekleştirildi. Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) yapılan başvuru, bu özgün lezzetin daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla başlatıldı.

Biga cevizli lokumu, su ve şeker karışımının bakır kazanlarda kaynatılmasıyla başlayarak, 3 saat süreyle karıştırılmasıyla üretiliyor. Bu aşamada içeriğin asit oranını dengelemek için limon tuzu eklenmekte ve ardından sulandırılmış mısır nişastası ilave edilmektedir. Soğuyan karışıma, ipe dizilmiş Biga cevizleri batırıldıktan sonra, 24 saat bekletilerek ikinci katmanın oluşturulması için tekrar karuşuma daldırılmaktadır.

Bir gün daha bekletilen lokumlar, son aşamada hindistan cevizine bulandıktan sonra ipler çekilerek uygun boyutlarda kesilmekte ve satışa hazır hale getirilmektedir.

Koordinasyon ve Destek Süreci

Biga cevizli lokumunun coğrafi işaret tescili için başvuru süreci, Biga Kaymakamlığı ve Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde yürütülmektedir. Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Ziraat Odası ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü'nden akademisyenler de süreçte yer alarak destek sunmaktadır.

ÇOMÜ öğretim üyeleri, üretim sürecini yerinde takip ederek, numunelerin laboratuvar analizi gerçekleştirerek gerekli belgelerin tamamlanmasına katkıda bulundu. Başvurunun ardından geleneksel ürünün coğrafi işaret tesciline dair umutlar arttı.

Üreticilerin Görüşleri

Coğrafi işaret tescili sürecinde yer alan Biga'daki 5 cevizli lokum üreticisinden biri olan Tugay Karan, dedesi 1972 yılında kurduğu imalathaneyi devralarak günümüze taşıdığını belirtti. Karan, 'Biga'nın cevizli lokumu meşhurdur. Bizim buralarda bilmeyen yoktur' diyerek, coğrafi işaret tescili için gerekli çalışmaları başlatma gerekliliğine işaret etti.

Biga cevizli lokumunun üretiminde su, şeker, mısır nişastası ve limon tozunun kullanıldığını vurgulayan Karan, hiçbir koruyucu ve katkı maddesi eklenmeden, geleneksel yöntemlerle üretim yapıldığını belirtti. Karan, malzemelerin oranının ve kıvamının çok önemli olduğunu, en küçük gramaj farklılığının bile tarifi bozduğunu ifade etti.

Son olarak, Biga'da cevizli lokum üreten beş firmanın hedefinin bu eşsiz lezzeti yalnızca yerel değil, ulusal ölçekte tanıtmak olduğu belirtildi.

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 55 yıldır geleneksel tarifle üretilen "Biga cevizli lokumu"nun...

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 55 yıldır geleneksel tarifle üretilen "Biga cevizli lokumu"nun coğrafi işaret tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) başvuru yapıldı.

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 55 yıldır geleneksel tarifle üretilen "Biga cevizli lokumu"nun...

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 55 yıldır geleneksel tarifle üretilen "Biga cevizli lokumu"nun coğrafi işaret tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) başvuru yapıldı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı