Beykoz Belediyesi'nde fazla istihdam ve akraba atamaları iddiası — Başkan Yardımcısı Fidan Gül savunmasında

Beykoz Başkan Yardımcısı Fidan Gül, belediyede fazla personel ve Veli Gümüş'ün akrabalarının işe alındığı tespitlerini mahkemede anlattı.

Yayın Tarihi: 03.09.2025 16:36
Güncelleme Tarihi: 03.09.2025 16:36

Beykoz Belediyesi'nde fazla istihdam ve akraba atamaları iddiası — Başkan Yardımcısı Fidan Gül savunmasında

Beykoz Belediyesi'nde fazla istihdam ve akraba atamaları iddiası

Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, görevden uzaklaştırılan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ile birlikte "ihaleye fesat karıştırma" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, üyelik ve yardım" suçlamalarıyla yargılanan 26 sanık arasında yer alan Başkan Yardımcısı Fidan Gül, savunmasında belediyede personel ve atama uygulamalarına ilişkin tespitlerini paylaştı.

Göreve geliş, görevden alınma ve bütçe süreci

Gül, 2024'ün Mayıs ayında Beylikdüzü Belediyesindeki görevinden ayrılarak Beykoz Belediye Başkan Yardımcılığına atandığını, ancak göreve başlamasının bir gün ardından sebepsiz yere görevine son verildiğini belirtti. Görevden alındıktan sonra 14 Haziran'a kadar atıl durumda bırakıldığını ve bu tarihte kendisine Sosyal Hizmetler Müdürlüğü verildiğini anlattı.

Gül, müdürlüğe haziran sonu gibi başladığını, Temmuz ayında resmi olarak başkan yardımcısı olarak göreve getirildiğini ancak başlangıçta hiçbir iştirak ve başka müdürlüğün kendisine bağlanmadığını söyledi. Aldığı ilk kontrollerde yeni alımlar için bütçe bulunmadığını tespit ettiğini, başkanın ek bütçe talebine sıcak bakmadığını öğrendiğini ifade etti. Bunun üzerine Eylül ayında belediye meclisine ek bütçe talebinde bulunduğunu ve Eylül ayı sonunda İBB Meclisinden onay alınarak ek bütçenin kendilerine verildiğini aktardı.

Gül, bu süreçte müdürlüğe herhangi bir alım yapılmadığını, 30 Eylül'de ise müdürlükten alındığını ve yerine başka bir kişinin atandığını belirtti. Ardından bilgi işlem, veterinerlik, sağlık ve dış ilişkiler gibi beş müdürlüğün kendisine bağlandığını ve görevlerini yerine getirdiğini savundu.

İstihdam tespitleri ve Veli Gümüş iddiası

Gül, İnsan Kaynakları Müdürlüğü kendisine bağlandıktan sonra belediye içinde bazı birimlerin fazla çalışanla doldurulduğu yönünde tespitler yaptıklarını söyledi. Savunmasında, Özel Kalem Müdürü Veli Gümüş'ün akrabalarının işe alındığını ve kültür müdürlüğündeki bazı kurslarda PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) mezunu olması gereken pozisyonlara Veli Gümüş'ün akrabası olan psikolog mezunu bir kişinin atandığını iddia etti.

Gül, istihdam dosyalarına ilişkin olarak yaklaşık 80-90'a yakın dosya bulunduğunu, bu dosyalardan sadece 5'inde kendi imzası olduğunu belirtti. Bazı alımların doğrudan, bazıların ise pazarlık usulü veya açık ihale şeklinde yapıldığını, bütçe sıkıntısı nedeniyle pazarlık usulü alımların söz konusu olduğunu ifade etti.

Gül, akrabalarının işe alındığını tespit ettikten sonra görev yaptığı birimlerden bazı kişilerin işten çıkarılmasını sağladığını ve bunun üzerine Veli Gümüş ile aralarında gerilim oluştuğunu söyledi. Mahkeme başkanının, Veli Gümüş'ün başka bir usulsüzlüğünü görüp görmediği sorusuna ise Gül "hayır" cevabını verdi.

Savunmanın genel çerçevesi ve davanın seyri

Başkan yardımcılığı görevine kısa süre sonra son verilmesinin kariyerini olumsuz etkilediğini belirten Gül, diğer sanıklarla yakınlığı olmadığını ve örgüt iddiası içinde yer almadığını öne sürdü. Duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı; duruşma, diğer sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

Not: Bu metin, duruşmada Fidan Gül tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda düzenlenmiştir; özel isimler, tarihler ve sayısal veriler savunmada belirtilen şekliyle korunmuştur.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı