Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Beyin hastalıklarının kökünü kazıyor! Belirli dönemlerde yetişiyor, yiyene şifa dağıtıyor

Limon otunun faydaları saymakla bitmiyor! İbn-i Sina yıllar önce anlatmış! Ayrıntılar haberimizde...

Yayın Tarihi: 12.01.2024 23:55
Güncelleme Tarihi: 12.01.2024 23:55

Beyin hastalıklarının kökünü kazıyor! Belirli dönemlerde yetişiyor, yiyene şifa dağıtıyor

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, yaptığı açıklamada, limon otunun tarihi kökenlerine ve sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti. Limon otunun, İbn-i Sina tarafından yüzyıllar önce önerildiğini belirten Karabulut, bitkinin beyindeki tıkanıklığı giderdiği, kalbi ferahlattığı ve stresle başa çıkma konusunda etkili olduğuna dair İbn-i Sina'nın eserlerindeki kayıtları hatırlattı.

Karabulut, limon otunun orta Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen nane türü bir bitki olduğunu açıkladı. Bitkinin stres ve balgam giderici özelliklerinin yanı sıra kalp hastalıkları ile tansiyon düşürmede birebir olduğunu vurguladı. Limon otunun yapraklarının solüsyon şeklinde, yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilerinden dolayı Türkiye'de yaygın bir şekilde kullanıldığını belirtti.

limon otu faydaları

Prof. Dr. Karabulut, limon otunun tarih boyunca farklı kültürlerde çeşitli amaçlarla kullanıldığını da ifade etti. Yunan mitolojisinde akrep ve örümcek sokmalarında kullanılan solüsyonun, Orta Çağ'da Avrupa'ya tanıtılmasıyla birlikte birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını açıkladı. Ayrıca, limon otunun Türkiye'deki farklı bölgelerde çeşitli hastalıklara karşı kullanımının dağiştiğini, örneğin, Sakarya'da depresyon ve migren tedavisinde, Balıkesir'de mide rahatsızlıklarında sıkça kullanıldığını belirtti.

Son olarak, limon otunun bilimsel performansı ve ruh halini iyileştirdiğini, çeşitli deneysel klinik çalışmalarla ortaya konulduğunu ve günümüzde ilaç, parfüm, kozmetik ve gıda sanayisinde dünya genelinde kullanıldığını ekledi. Limon otunun doğal bir çözüm olarak sağlık dünyasında daha fazla yer bulması bekleniyor.