DOLAR
42,65 -0,15%
EURO
50,11 0,02%
ALTIN
5.863,36 -0,19%
BITCOIN
3.928.466,19 -0,62%

Beyaz Saray'dan Gazze'ye 50 Milyon Dolarlık Prezervatif Finansmanı İddiası

Beyaz Saray, Gazze'ye prezervatif sevkiyatı için 50 milyon dolar aktarıldığını iddia etti, ancak USAID verileri sevkiyat yapılmadığını gösteriyor.

Yayın Tarihi: 30.01.2025 11:57
Güncelleme Tarihi: 30.01.2025 11:57

Beyaz Saray'dan Gazze'ye 50 Milyon Dolarlık Prezervatif Finansmanı İddiası

Beyaz Saray'dan Gazze'ye 50 Milyon Dolarlık Fon İddiası

Beyaz Saray, Gazze'ye prezervatif sevkiyatı için 50 milyon dolarlık bir finansmanın aktarıldığını iddia etti. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, 28 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Hükümet Verimliliği Departmanı (DOGE) ve Yönetim ve Bütçe Ofisi'nin (OMB) vergi mükelleflerinden toplanan yaklaşık 50 milyon dolarlık fonun Gazze'deki prezervatifleri finanse etmek üzere harcandığını belirtti.

Leavitt, bu ödemeyi vergilerin israfı olarak nitelendirerek ABD Başkanı Donald Trump'ın federal fonları dondurma kararını savundu.

Ancak, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) 2023 yılına ait prezervatif sevkiyat verilerine bakıldığında, Gazze'ye herhangi bir sevkiyat yapılmadığı ortaya çıktı. Verilere göre, Ürdün'e 45 bin 680 dolarlık teslimat, 2019'dan bu yana bölgeye gerçekleştirilen ilk prezervatif sevkiyatı olarak kaydedildi.

Bu durum, Beyaz Saray'ın iddialarını sorgulayan bir dizi tartışmaya yol açtı. Gazze'ye yapılan finansmanın amacının ne olduğu ve doğru bir şekilde kullanılmadığına dair endişeler artıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı