Berlin'de Nakba'nın 78. yıldönümü yürüyüşüne polis müdahalesi: En az 15 gözaltı

Berlin'de Nakba'nın 78. yıldönümü yürüyüşünde polis müdahalesi sonucu en az 15 kişi gözaltına alındı; göstericiler Südstern'e doğru yürüdü, Kreuzberg'de tansiyon yükseldi.

Yayın Tarihi: 16.05.2026 23:19
Güncelleme Tarihi: 16.05.2026 23:23

Berlin'de Nakba'nın 78. yıldönümü yürüyüşüne polis müdahalesi: En az 15 gözaltı

Berlin'de Nakba'nın 78. yıldönümü yürüyüşüne polis müdahalesi

Eylem ve müdaheye ilişkin özet

Almanya'nın başkenti Berlin'de, yüzbinlerce Filistinlinin İsrail tarafından yerlerinden edilmesinin anıldığı Nakba (Büyük Felaket) Günü'nün 78. yıldönümünde düzenlenen yürüyüşte polisle göstericiler arasında gerilim yaşandı. Oranien Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, Südstern metro istasyonu yakınındaki alana doğru yürüyüşe geçti.

Gösterinin seyrine dair ayrıntılar

Göstericiler arasında çok sayıda Filistin bayrağı ile İsrail karşıtı yazılı pankartlar taşındı; sloganlar arasında 'Filistin'e özgürlük', 'İntifada direniş' ve 'Siyonist İsrail' ifadeleri öne çıktı. Ayrıca Alman hükümetinin İsrail'e yönelik tutumuna tepki gösteren gruplar 'İsrail çocukları öldürüyor, Almanya arkasında duruyor' şeklinde sloganlar attı.

Başlangıçta sakin ilerleyen yürüyüşte, Berlin polisi aralıklarla müdahalelerde bulundu; gösteriyi birkaç kez durduran güvenlik güçleri bazı anlarda biber gazı da kullandı. Kreuzberg bölgesine gelindiğinde tansiyon daha da yükseldi. Polis, İsrail bayrağı taşıyan ve yürüyüşe katılanların yanında yürüyen bir kişinin güvenlik önlemleri altında ilerlemesine yönelik tepkilere karşı müdahalede bulundu.

Gözaltılar ve sonuç

Yaşanan arbede sırasında göstericilerin yanı sıra gazeteciler de yere düştü ve polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Güvenlik güçlerinin verdiği bilgiye göre yürüyüşte en az 15 kişi gözaltına alındı. Organizasyon yetkilileri ise katılımın daha yüksek olduğunu belirterek sayıyı farklı ifade etti; güvenlik güçleri 2 bin, organizatörler ise 5 bine yakın kişinin katıldığını bildirdi.

Nakba'nın tarihsel bağlamı

Nakba (Büyük Felaket) Günü, Filistinlilerin 14–15 Mayıs 1948 döneminde yaşadığı zorunlu göç ve toprak kaybını anmak için düzenleniyor. Haberde aktarılan bilgilere göre Nakba sırasında yaklaşık 1 milyon Filistinli yerlerinden çıkarıldı ve Siyonist grupların saldırılarında 15 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi. Ayrıca metinde Nakba'nın bazı anlatımlarında 15 Mayıs 1948 tarihine referans verildi.

Yürüyüş, yaşanan gerilim ve müdahalelerin ardından yeniden izin verilerek planlandığı şekilde Südstern metro istasyonu yakınındaki park alanında sona erdi.

ALMANYA’NIN BAŞKENTİ BERLİN’DE YÜZBİNLERCE FİLİSTİNLİNİN İSRAİL TARAFINDAN ZORLA YERLERİNDEN...

ALMANYA’NIN BAŞKENTİ BERLİN’DE YÜZBİNLERCE FİLİSTİNLİNİN İSRAİL TARAFINDAN ZORLA YERLERİNDEN EDİLMESİNİN YIL DÖNÜMÜ OLARAK ANILAN NAKBA (BÜYÜK FELAKET) GÜNÜ’NÜN 78. YILDÖNÜMÜ KAPSAMINDA DÜZENLENEN YÜRÜYÜŞTE POLİSİN SERT MÜDAHALESİ SONUCUNDA EN AZ 15 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI.

ALMANYA’NIN BAŞKENTİ BERLİN’DE YÜZBİNLERCE FİLİSTİNLİNİN İSRAİL TARAFINDAN ZORLA YERLERİNDEN...

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.