Ben Guerdane'de bot faciası sonrası sokaklar gerildi

Ben Guerdane'de batan mülteci botunda 12 kişinin yaşamını yitirmesi ve arama çalışmalarındaki gecikme, öfkeli protestolarla sokaklara taşındı.

Yayın Tarihi: 25.08.2026 12:24
Güncelleme Tarihi: 25.08.2026 12:24

Ben Guerdane'de bot faciası sonrası sokaklar gerildi

Olay ve ölü sayısı:

Tunus’un sahil kasabası Ben Guerdane çıkışlı, İtalya'ya ulaşmak üzere yola çıkan teknenin Zarzis açıklarında batması sonucu en az 12 kişi yaşamını yitirdi. Tekne üzerinde toplam 15 kişinin olduğu bildirildi; bunlardan 14'ü Ben Guerdane'den, biri ise Zarzis'tenydi.

Olayda yalnızca bir kişi hayatta kalabildi; denizde yaklaşık 48 saat sürüklenen bu kişi, bir ticari gemi tarafından kurtarıldı. Tunus Ulusal Muhafızları, Pazar günü itibarıyla 12 cesedin bulunduğunu açıkladı.

Protestolar ve tepkiler:

Kayıpların ve arama kurtarma çalışmalarındaki gecikmenin ardından Ben Guerdane sokakları karıştı. Onlarca kişi, yolları kapatarak ve lastik yakarak tepkisini gösterdi; polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Protestocular, yaşanan can kayıplarını ve arama çalışmalarının seyrini eleştirirken, daha iyi yaşam koşulları ve ekonomik kalkınma talep etti. Eylemcilere göre fırsat eksikliği ve yıllarca süren dışlanma, gençleri Avrupa’ya ulaşmak için tehlikeli deniz yolculuklarına itiyor.

Geçmiş kazalar ve coğrafi bağlam:

Tunus’ta benzer trajediler daha önce de yaşandı: 2018’de bir göçmen teknesinin batması sonucu 100’den fazla kişi ölmüş veya kaybolmuş, bu olay dönemin İçişleri Bakanı’nın görevden alınmasına yol açmıştı. 2022’de Zarzis açıklarında batan bir başka teknede ise en az 18 kişi hayatını kaybetmiş ve kentte haftalar süren protestolar meydana gelmişti.

Tunus’un güneydoğu kıyıları, İtalyan adası Lampedusa'ya yaklaşık 145 kilometre uzaklıkta bulunuyor; bu coğrafi yakınlık, bölgeden yapılan tehlikeli Akdeniz geçişlerinin sık gündeme gelmesine neden oluyor.

Tunus’un sahil kasabası Ben Guerdane’den İtalya’ya doğru yola çıkan ve Akdeniz açıklarında batan...

Tunus’un sahil kasabası Ben Guerdane’den İtalya’ya doğru yola çıkan ve Akdeniz açıklarında batan mülteci botunda 12 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine arama çalışmalarının hızlandırılmasını isteyen Tunuslular sokaklara döküldü.

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.