Belçika Ulusal Güvenlik Konseyi, dron tehditlerine karşı NASC kurma kararı aldı
Belçika Ulusal Güvenlik Konseyi, son günlerde ülkenin önemli havaalanları ve askeri üsleri üzerinde tespit edilen menşei belirlenemeyen dronlar nedeniyle acil gündemle toplanarak Ulusal Hava Güvenliği Merkezi (NASC) kurulmasına karar verdi.
Toplantı ve alınan kararlar
Toplantı dün yapılması beklenirken bugüne ertelendi ve Başbakan Bart de Wever, Savunma Bakanı Theo Francken ve İçişleri Bakanı Bernard Quintin ile ilgili bakanlar ve güvenlik-istikbarat yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İki saat süren görüşme sonrasında basına açık bir toplantı düzenlenmedi; ancak İçişleri Bakanı Bernard Quintin, ülkedeki tüm dronların ve kullanıcılarının kayıt altına alınacağını bildirdi.
NASC ve uygulama detayları
Açıklamada, hassas bölgelerin yeniden tanımlanacağı ve bu alanlarda her türlü dron uçuşunun yasaklanacağının altı çizildi. Kurumun Ocak 2026 itibariyle faaliyete başlaması öngörülüyor ve NASC'nin NATO ile işbirliği içinde ülkedeki hava güvenliğini koordine edeceği belirtildi.
Rusya'nın Belçika Büyükelçiliği yanıtı
Güvenlik sorunlarının kaynağı olarak suçlanan Rusya'nın Belçika Büyükelçiliği iddiaları yalanladı. Belçika basınına yapılan açıklamada Rus yetkililer, 'Belçika üzerinde dron uçurmak konusunda ne niyetimiz ne de menfaatimiz olabilir. Belçika isterse bu konuda kendileriyle ortak çalışma yürütebiliriz. Ancak bu dron olaylarıyla ilgimiz yok' ifadelerini kullandı.
Brüksel Havalimanı olayları ve operasyonel etkiler
Menşei belirlenemeyen dron ihbarlarından sonuncusu 4 Kasım tarihinde yaşandı. Basın kuruluşları, Brüksel Havalimanı yakınlarında en az üç dron tespit edildiğini; Belçika Sivil Havacılık Kurumu ve polisinin operatörlerin kimliğini belirlemek için soruşturma başlattığını bildirdi. Olay nedeniyle havalimanı uçuş trafiğine kapatılmış, 81 uçuş iptal edilmiş ve 24 uçuş farklı havalimanlarına yönlendirilmişti.
Kurul kararları, ülkedeki hava sahası güvenliğini güçlendirmeyi hedeflerken, dron kayıt sistemi ve yasaklanan hassas bölgeler uygulaması önümüzdeki dönemde güvenlik ve sivil havacılık yetkililerinin koordinasyonuyla hayata geçirilecek.
BRÜKSEL (İHA) - BELÇİKA ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ, SON GÜNLERDE ÖNEMLİ HAVAALANLARI VE ASKERİ ÜSLER ÜZERİNDE MENŞEİ BELİRLENEMEYEN DRONLARIN TESPİT EDİLMESİ NEDENİYLE ACİL GÜNDEMLE TOPLANARAK, ULUSAL HAVA GÜVENLİĞİ MERKEZİ (NASC) KURULMASINA KARAR VERDİ.