Belçika'da muhalefetteki Sosyalist Parti ve Ecolo partilerinin liderleri, koalisyon hükümetini Filistin devletini tanımaya davet etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 24 Temmuz'da Filistin devletini tanıma kararı almasının ardından, aynı konunun Belçika'da da gündeme gelmesi dikkat çekti.
Belçika'nın Fransızca yayın yapan kamu televizyonu RTBF'nin haberine göre, Sosyalist Parti Başkanı Paul Magnette, siyasi parti liderlerine gönderdiği mektupta, partisinin Filistin devletinin tanınmasıyla ilgili yasa tasarısını Federal Parlamento'ya sunacağını ve bu tasarı için destek talep ettiğini duyurdu. Magnette, barışın, ancak iki demokratik ve bağımsız devletin varlığıyla sağlanabileceğini ifade etti.
Magnette, mektubunda "Bugün bunu reddetmek, pek çok kişinin kınadığı çifte standardı onaylamak anlamına gelir. Bu, Ukrayna, insan hakları ve uluslararası hukuk konusunda söylediklerimizin inandırıcılığını zayıflatır." dedi. Filistin devletinin tanınmasının moral ve diplomatik güç dengesi sağlayacağını belirtti.
Ecolo'nun eş başkanı Samuel Cogolati ise Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Belçika'nın İspanya, Norveç ve İrlanda gibi Filistin devletini tanıması gerektiğini belirtti. "Emmanuel Macron bile şimdi devreye giriyor! Peki ya Belçika? Neyi bekliyor? Tüm Gazze'nin yerle bir edilmesini mi?" ifadelerini kullandı. Cogolati, ayrıca, İsrail ile işbirliğinin askıya alınması ve Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için hükümeti adım atmaya çağırdı.
Belçika Dışişleri Bakanı Maxime Prevot, 25 Temmuz'da yaptığı açıklamada, koalisyon anlaşmasının Filistin devletinin tanımayı öngördüğünü belirtti. "Asıl soru, bunu yapıp yapmayacağımız değil, ne zaman yapacağımız." ifadeleriyle Filistin devletinin tanınması konusunda bir tavır belirleme önerisinde bulunacağını ifade etti.
Prevot, Gazze'ye büyük ölçekte insani yardım ulaştırmak için çaba gösterilmesi gerektiğini döngüsel olarak vurgularken, İsrail'e insani yardımların engellenmeden ulaşması için yaptıkları resmi taleplerin yanıtsız kaldığını dile getirdi.