
Belçika'da Demir Yolu Çalışanlarının Grevi Devam Ediyor
Belçika'da ulusal demir yolu şirketi SNCB'nin 23 Mart'ta başlattığı grev, ulaşımda ciddi aksamalara yol açmaya devam ediyor. Grev, ülke genelinde ve özellikle başkent Brüksel'de trafiği olumsuz etkiliyor.
Grev Sürecinin Etkileri
Son 2 gün'dür sürdürülen ve toplamda 1 hafta sürecek olan grevin etkisi, hafta içi daha belirgin hissedilirken, grevdeki personelin görev alanına bağlı olarak günlük etkiler değişkenlik gösteriyor. Hem şehirlerarası hem kent içi ulaşımda yaygın olarak kullanılan tren seferleri ciddi ölçüde azalmış durumda.
Özellikle sabah işe gidiş saatlerinde ve okul çıkışlarında kentin ana arterlerinde sıkışıklık yaşanıyor. Bu durum, günlük yaşamı olumsuz etkileyerek birçok kişi için zorluklar yaratmaktadır.
Hükümetin Reform Planları ve Sendikanın Tepkisi
Belçika'da 8 aylık bir boşluğun ardından geçen ay kurulan federal hükümet, demir yolu sektöründe 2029 yılına kadar 250 milyon avro kesinti planladığını duyurmuştu.
Bu düzenleme ile, çalışanların statülerinin değiştirilmesi, makinistlerin emeklilik yaşlarının yükseltilmesi ve çalışanların kademeli olarak sözleşmeli personele dönüştürülmesi hedefleniyor. Ancak, grevi düzenleyen sendika, hükümetin planladığı demir yolu reformunun hizmet kalitesini ve personelin çalışma koşullarını olumsuz bir şekilde etkileyeceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.