Belçika başbakanı De Wever: NATO'nun 5. maddesi saldırıya ortak olmayı zorunlu kılmaz
Zirve öncesi değerlendirme
Belçika Başbakanı Bart De Wever, NATO 36. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamalarda, zirvede ele alınacak başlıklar olarak savunma harcamaları, savunma sanayi altyapısının güçlendirilmesi ve Ukrayna'ya destek konularını sıraladı.
De Wever, Belçika'nın uzun yıllar geride kaldığı savunma harcamalarında artık NATO'nun %2 hedefini yakaladığını söyledi ve savunma sanayi altyapısını güçlendirme çalışmalarının kararlılıkla sürdüğünü vurguladı.
NATO'nun 5. maddesi ve askeri taahhütlerin kapsamı
De Wever'in sözleri: "NATO'nun 5. maddesi, bir müttefik saldırıya uğradığında diğer müttefiklerin onu savunmasını öngörür. Ancak bir ülkenin başka bir ülkeye saldırması durumunda tüm ortakların buna katılmasını zorunlu kılmaz. Bu, NATO'nun ruhuna da aykırıdır."
Bu açıklama, kolektif savunma ilkesinin sınırları üzerine siyasi ve hukuki tartışmalara işaret ediyor. De Wever, ittifakın önceliğinin savunma olduğuna ve üyeler arası yük paylaşımının netleşmesi gerektiğine dikkat çekti.
Orta Doğu, deniz güvenliği ve Belçika'nın kapasitesi
De Wever, Orta Doğu'daki gelişmelerin dünya ekonomisini ve özellikle enerji arz güvenliğini doğrudan etkilediğini belirtti; bu nedenle Avrupa'nın temkinli davranması gerektiğini söyledi.
Belçika'nın deniz güvenliği ve mayın karşı tedbirleri alanında önemli askeri kabiliyetlere sahip olduğunu ifade eden De Wever, uluslararası bir koalisyon kurulması halinde bu imkanların Belçika hükümetinin kararı doğrultusunda kullanılabileceğini kaydetti.
De Wever, Belçika'nın zirvede önceliklendirdiği konuları tekrar ederek, savunma harcamalarının artırılması, savunma sanayisinin güçlendirilmesi ve Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesi niyetinin altını çizdi.
BELÇİKA BAŞBAKANI BART DE WEVER