Belarus’ta AEB Yüksek Ekonomik Konseyi Toplantısı
Belarus'un başkenti Minsk'te Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Yüksek Ekonomik Konseyi toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko başkanlık etti. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov katıldı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise görüntülü mesaj gönderdi.
İran'a Yönelik Saldırılar Eleştirildi
Toplantıda, Lukaşenko, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik saldırılarını kınadı. “İran'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) denetimindeki nükleer tesislere yönelik saldırılar, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) dahil uluslararası hukuku ihlal ediyor.” dedi.
Lukaşenko, AEB'de gözlemci statüsündeki İran'ın, toplantıya katılamadığını ifade ederek, “Sayın Pezeşkiyan, direnişinizde yalnız değilsiniz.” şeklinde bir destek mesajı verdi.
İran Cumhurbaşkanı'ndan Tepki
Görüntülü mesajında Pezeşkiyan, İsrail'in 13 Haziran’daki saldırılarını eleştirerek, bu eylemlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. “Siyonist rejim, barışçıl nükleer programla ilgili dolaylı müzakerelerin sürdüğü dönemde İran'a saldırdı,” dedi.
Pezeşkiyan, ayrıca BMGK ve UAEA'nın saldırganlara karşı daha sorumlu bir tutum alması gerektiğini belirtti. “Siyonist rejimin sistematik insan hakları ihlallerine karşı koymak gerekiyor.” ifadesini kullandı.
AEB ve İran İşbirliğine Vurgu
Pezeşkiyan, İran ve AEB arasında yapılan serbest ticaret anlaşmasının büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. “Bu anlaşma sayesinde başarılı bir bölgesel entegrasyon sistemi oluşturulabilir,” diyerek, anlaşmanın hem AEB’nin küresel piyasalarla iş birliği hem de İran'daki limanların kullanımını arttıracağını vurguladı.
Toplantıda ayrıca, AEB'nin işleyiş sürecine dair toplamda dokuz belge imzalandığı duyuruldu.