Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bel ağrısıyla sinyal veriyor! Bel tümörü riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz…

Bel tümörleri, erken teşhis ve tedavi ile genellikle iyi sonuç verir fakat tümörün geç teşhis edilmesi veya kötü huylu olması durumunda, ciddi sorunlara neden olabilir. Peki, bel tümörünün belirtileri nelerdir? İşte bel tümörü hakında bilinmesi gerekenler…

Yayın Tarihi: 27.11.2023 14:00
Güncelleme Tarihi: 27.11.2023 14:00

Bel ağrısıyla sinyal veriyor! Bel tümörü riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz…

Bel tümörü, omurganın bel bölgesinde oluşan bir tümördür. Omurga, omuriliği ve sinirleri koruyan kemiklerden oluşan bir yapıdır. Bel bölgesi, omurganın en hareketli kısmıdır ve bu nedenle tümör oluşumu için daha riskli bir bölgedir.

Bel tümörleri, iyi huylu veya kötü huylu olabilir. İyi huylu tümörler, kanserli olmayan tümörlerdir ve genellikle yavaş büyürler. Kötü huylu tümörler, kanserli tümörlerdir ve hızlı büyüyebilirler ve çevredeki dokulara yayılabilirler.

Bel tümörlerinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı risk faktörleri arasında genetik faktörler, radyasyona maruz kalma ve bazı enfeksiyonlar sayılabilir.

BEL TÜMÖRÜNÜN 6 BELİRTİSİ

Bel tümörlerinin belirtileri, tümörün boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle görülen belirtiler şunlardır: Bel, sırt ve bacak ağrısı, uyuşma veya karıncalanma, kas güçsüzlüğü, idrar veya dışkılama problemleri.

Bel tümörlerinin tanısı, tıbbi öykü, fizik muayene ve görüntüleme testleri ile konulur. Görüntüleme testleri, tümörün boyutunu, şeklini ve konumunu belirlemeye yardımcı olur.

Bel tümörlerinin tedavisi, tümörün tipine, boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişir. İyi huylu tümörler genellikle ameliyatla çıkarılabilir. Kötü huylu tümörler ise ameliyat, radyasyon tedavisi ve kemoterapi gibi tedavilerle tedavi edilebilir.

BEL TÜMÖRÜ RİSKİ NASIL AZALTILIR?

bel tümörü

Bel tümörlerinin önlenmesi için kesin bir yol yoktur fakat bazı risk faktörlerini azaltarak, tümör oluşumunu önlemeye yardımcı olunabilir. Bu risk faktörleri arasında şunlar sayılabilir:

- Sigara içmek

- Fazla kilolu olmak

- Hareketsiz yaşam tarzı

- Radyasyona maruz kalma

Bel ağrısı veya diğer belirtiler yaşıyorsanız, bir doktora görünmeniz önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, tümörün büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.