Bedir mutabakatı ortak üretim ve teknoloji paylaşımı için yeni zemin

Haluk Görgün, Bedir Mutabakat Zaptı'nın Türkiye, Katar, Pakistan ve Endonezya arasında ortak üretim, teknoloji paylaşımı ve ihracatı artıracağını söyledi.

Yayın Tarihi: 21.10.2026 15:15
Güncelleme Tarihi: 21.10.2026 15:15

Bedir mutabakatı ortak üretim ve teknoloji paylaşımı için yeni zemin

Bedir mutabakatı ortak üretim ve teknoloji paylaşımına odaklanıyor:

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türkiye, Katar, Pakistan ve Endonezya arasında Doha'da imzalanan Bedir Mutabakat Zaptı'nı, ülkelerin savunma sanayii yetkinliklerini bir araya getiren ve ortak üretim ile teknoloji geliştirme imkânlarını genişleten bir zemin olarak tanımladı. Görgün, bu tür çok taraflı iş birliklerinin savunma sanayii ihracatını ileriye taşıma hedefiyle uyumlu olduğunu vurguladı.

İmzacı ülkeler ve yetkililer:

Mutabakat Zaptı'na Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Katar adına Başbakan Yardımcısı ve Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Saud bin Abdulrahman bin Hasan Al Sani, Pakistan adına Savunma Bakanı Asıf, Endonezya adına ise Savunma Bakan Yardımcısı Jauhari imza attı. Anlaşma, dört ülkenin savunma üretim kapasite ve uzmanlıklarını ortak projeler etrafında birleştirmeyi hedefliyor.

Hedefler ve iş birliği alanları:

Bedir Mutabakat Zaptı kapsamındaki öncelikler arasında askeri üretimde ortak projeler, teknik eğitim ile bilgi paylaşımı, Ar-Ge faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve savunma sanayii alanında ekonomik katma değer yaratılması bulunuyor. Görgün, Türkiye'nin yaklaşımını özetlerken, "dost ve müttefik ülkelerimize yalnızca ürün sunmanın ötesinde; bilgi birikimimizi, mühendislik kabiliyetlerimizi ve tecrübelerimizi paylaşarak birlikte üretmek, birlikte geliştirmek ve birlikte güçlenmek" istediğini belirtti.

Türkiye'nin ihracat performansı:

Görgün, Türk savunma sanayiinin son dört yılda 30 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini, bu tutarın sektörün son 14 yıldaki toplam ihracatının %55'inden fazlasına denk geldiğini aktardı. Ayrıca 2025'te ihracatın %48 artışla 10 milyar doların üzerinde olduğunu ve son 12 aylık dönemde ilk kez 11 milyar dolar seviyesinin aşıldığını vurguladı. Bu başarının, yürütülen savunma sanayii diplomasisi faaliyetlerinin somut sonucu olarak değerlendirildiği belirtildi.

Görgün, hazır alım modellerinin ötesine geçen, teknoloji paylaşımı ve yerel üretim kapasitesini güçlendiren ortaklıkları önemsediklerini, Bedir Mutabakat Zaptı'nın Katar, Pakistan, Endonezya ve Türkiye'nin birbirini tamamlayan kabiliyetlerini somut projelere dönüştürmesine katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

Dolunay anlamına gelen "Bedir" ismiyle hayata geçirilen mutabakat, dört ülkenin birbirini tamamlayan yeteneklerini ortak bir zeminde değerlendirmeyi amaçlıyor. Mutabakatın hedefi, kısa vadeli tedarik ilişkilerinin ötesinde, teknolojik bağımsızlık ve sürdürülebilir üretim altyapısı oluşturarak kalıcı kabiliyetler yaratmak olarak özetlenebilir.

TÜRKİYE, KATAR, PAKİSTAN VE ENDONEZYA ARASINDA SAVUNMA SANAYİİ ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK...

TÜRKİYE, KATAR, PAKİSTAN VE ENDONEZYA ARASINDA SAVUNMA SANAYİİ ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK AMACIYLA "BEDİR" (BADR) MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.