DOLAR
42,59 -0,04%
EURO
49,6 -0,11%
ALTIN
5.760,88 0,05%
BITCOIN
3.948.653,46 0,36%

Bayburt'un Yoncalı Köyünde Alabalık Üretiminin Zorlukları

Bayburt'un Yoncalı köyünde alabalık üreticileri, dondurucu soğuk şartlarına rağmen lezzetli balık yetiştirmek için mücadele ediyor.

Yayın Tarihi: 04.03.2025 11:03
Güncelleme Tarihi: 04.03.2025 11:26

Bayburt'un Yoncalı Köyünde Alabalık Üretiminin Zorlukları

Bayburt'un Yoncalı köyündeki kültür alabalığı üreticileri, sıfırın altında 20 dereceye kadar düşen sıcaklıklara rağmen en lezzetli balığı yetiştirmek için çaba harcıyor. Dağ köylerinde etkisini sürdüren kar yağışı ve soğuk hava, üreticilerin alabalık havuzlarının donma tehdidi ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Bu yıl, sıcaklığın zaman zaman sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü belirtiliyor. Yoncalı köyündeki havuzlarda buz kalınlığının 10 santimetreyi bulduğu kaydedildi. Sabahın erken saatlerinde tesislere ulaşan üreticiler, havuzlardaki kar ve buzu temizlemek için küreklerle mücadele ediyor.

Alabalık üreticisi Hasan Koşat, yaklaşık 25 yıldır alabalık yetiştirdiğini ifade ederek, “Bu soğuklarda havuzların donmaması için gece gündüz çalışıyoruz” dedi. Koşat, suyun sürekli akışının alabalıkların sağlığı açısından kritik olduğunu belirterek, havuzlardaki su kesilirse buzlanma ve dolayısıyla balık ölümlerinin yaşanabileceğini vurguladı.

“Kış şartları burada 7 ay boyunca sürüyor,” diyen Koşat, bu yıl yoğun kar yağışı nedeniyle bu sürenin daha da uzayabileceğini de ifade etti. Balıklarının, genellikle haziran ve eylül ayları arasında satıldığını, kış boyunca sadece besleme yapıldığını anlattı. Balıkların yaklaşık 3 yıl sonunda porsiyonluk hale getirildiğini belirten Koşat, bunların da yüksek rakım ve soğuk hava koşullarında yetişmesinin lezzeti artırdığını dile getirdi.

Koşat, “Balığın lezzeti, dağdan gelen suyun kalitesi ve balıkların düşük yemlenmesinden etkileniyor. Kışın sert geçmesi balıkların daha az yem tüketmesine yol açıyor ve bu da lezzetini artırıyor” ifadelerini kullandı. Her yıl yaklaşık 20 bin balık sattığını söyleyen Koşat, Bayburt başta olmak üzere İspir ve Rize'den de müşterilerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bayburt'ta, hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye düştüğü 2 bin rakımlı dağ köylerinde...

Bayburt'ta, hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye düştüğü 2 bin rakımlı dağ köylerinde kültür alabalığı tesisleri olan üreticiler, en lezzetli balığı yetiştirmek için mücadele veriyor.

Bayburt'ta, hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye düştüğü 2 bin rakımlı dağ köylerinde...

Bayburt'ta, hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye düştüğü 2 bin rakımlı dağ köylerinde kültür alabalığı tesisleri olan üreticiler, en lezzetli balığı yetiştirmek için mücadele veriyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı