Bayburt'un Beşpınar köyündeki Kenan Yavuz Etnografya Müzesince düzenlenecek Harman Festivali etkinlikleri kapsamında asırlık tarım aletleriyle buğday hasadı gerçekleştirildi.
Müze ziyaretçileri ile köy halkının katıldığı etkinlikte, yaklaşık 2 dönümlük buğday tarlası eski usul yöntemlerle, tırpan kullanılarak biçilip, kem adı verilen geleneksel halatla bağlandı. Daha sonra buğdaylar traktörle müze bahçesine taşındı.
Türküler eşliğindeki hasat, renkli görüntülere sahne oldu. Festivalin ikinci gününde buğdaylar patoz aracılığıyla samanından ayrıştırılarak un haline getirilecek.
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Yavuz, her yıl düzenledikleri festivalde ziyaretçiler ve köylülerle birlikte imece usulü hasat yaptıklarını belirtti. Yavuz, "Ziyaretçiler, buğdayın topraktan sofraya giden yolculuğuna ortak oluyorlar. Bu etkinliğimiz, Anadolu'dan büyük şehirlere olan göçe dikkati çekmek, kaybolan değerlerimizi hatırlatmak ve misafirlerimizle birlikte yaşamak amacını taşımaktadır" dedi.
Müzeyi ziyaret eden İrlandalı turist Gillian Mcdermott de Bayburt'a hem müzeyi görmek hem de arkadaşlarını ziyaret etmek için geldiklerini dile getirerek, buğday hasadının güzel bir deneyim olduğunu ifade etti. Mcdermott, "Burada hoşgörüyle karşılandık ve şahane bir gün geçirdik. Işlemlerin çoğunu erkekler üstlenirken bizler de su ve yemeği taşıyarak molalarda onlara yardımcı olduk. Aynı zamanda geleneksel türküleri söyledik ve halay çektik, burada halkın bir parçası olduk." şeklinde konuştu.
Bayburt'un Beşpınar köyündeki Kenan Yavuz Etnografya Müzesince düzenlenecek "Harman Festivali" için asırlık tarım aletleriyle buğday hasadı yapıldı.
Bayburt'un Beşpınar köyündeki Kenan Yavuz Etnografya Müzesince düzenlenecek "Harman Festivali" için asırlık tarım aletleriyle buğday hasadı yapıldı.