DOLAR
42,71 -0,04%
EURO
50,33 -0,24%
ALTIN
5.894,46 0,22%
BITCOIN
3.722.502,14 -1,52%

Bayburt’ta aile hekimleri kontrol dışı ücret kesintileri ve artan iş yüküne tepki gösterdi

Bayburt’ta aile hekimleri, kontrol dışı ücret kesintileri, artan iş yükü ve öngörülemez performans kriterlerine karşı 2 No’lu ASM önünde basın açıklaması yaptı.

Yayın Tarihi: 16.12.2025 13:59
Güncelleme Tarihi: 16.12.2025 13:59

Bayburt’ta aile hekimleri kontrol dışı ücret kesintileri ve artan iş yüküne tepki gösterdi

Bayburt’ta aile hekimleri kontrol dışı ücret kesintileri ve artan iş yüküne tepki gösterdi

Bayburt’ta görev yapan aile hekimleri, kontrol dışı ücret kesintileri ve büyüyen iş yüküne ilişkin endişelerini dile getirmek için 2 No’lu Aile Sağlığı Merkezi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Hekimler, mevcut uygulamaların hem sağlık çalışanlarının gelirini hem de vatandaşların aldığı sağlık hizmetinin kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Açıklamanın gerekçesi

Açıklamada, son bir yılda Aile Sağlığı Merkezlerine gelmeyen kayıtlı nüfus gerekçe gösterilerek ücret katsayılarında yapılan ciddi düşüşlerin hekimleri gelir kaybına uğrattığı vurgulandı. Hekimler, bu tür kesintilerin hekimlerin denetimi dışındaki nedenlere dayandığını ve adil olmadığını ifade etti.

Hekimler ayrıca, günlük 70’i aşan poliklinik yoğunluğu bulunmasına rağmen binlerce farklı veri girişinin beklendiğini; bunun hekimi hastadan uzaklaştırdığını ve muayene süresini kısalttığını söylediler. Ücretlerin büyük bir bölümünün öngörülemez performans parametrelerine bağlandığı; izin, hastalık gibi insani durumlarda bile gelir kayıplarının yaşandığı kaydedildi.

Sistem dengesizliği ve vergi yükü

Açıklamada, aile hekimliğinde taban ödeme oranının yüzde 35 seviyesinde kaldığı; oysa ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde bu oranın yüzde 72 olduğu belirtilerek sistemdeki dengesizlike dikkat çekildi. Ayrıca kamuda çalışan hekimlerin birçok ilde en çok vergi ödeyen meslek grupları arasında olduğu, yüksek vergi yükünün yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Saha uygulamaları ve hekimlik dışı sorumluluklar

Sahada uygulanan bazı düzenlemelerin hekimlere hekimlik dışı sorumluluklar yüklediği ifade edildi. Hakkında adli işlem bulunan veya devlet tarafından aranan kişilerin takibinin aile hekimleri üzerinden yürütülmesinin kabul edilemez olduğu bildirildi. Hekimler, kayıtlı nüfusun ASM’ye gelmemesi gerekçesiyle ücret kesintisi yapılmasının adil olmadığını belirterek, "Bizlerden hem dedektiflik hem hekimlik yapmamız bekleniyor. Açıkça söylüyoruz, biz hekimiz" diye seslendi.

Açıklamada ayrıca, sık değişen ve sahayla uyumsuz kriterlerin hekimlik yapmayı zorlaştırdığı; hekimlerin hastaya ayırması gereken zamanın büyük bölümünü bilgisayar başında veri girişi yaparak geçirmek zorunda kaldığı belirtildi. Bir yıl boyunca ASM’ye gelmeyen hastaların hesabının hekimlerin gelirinden düşürülmesine de tepki gösterildi.

Talepler ve sonuç

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları, kontrol dışı nedenlerle cezalandırma anlayışından vazgeçilmesini, hekimi hastadan uzaklaştıran yönetmelik ve uygulamaların kaldırılmasını talep etti. Hekimler, sahada çalışan sağlık emekçilerinin katkısıyla hazırlanacak, adil, öngörülebilir ve gerçekçi bir düzenleme yapılmasını istedi.

Basın açıklaması, aile hekimlerinin daha kaliteli muayene hizmeti sunma isteğini vurgulayan çağrıyla sona erdi: "Bırakın hekimlik yapalım, tıp diplomamızın hakkını vererek çalışalım".

BAYBURT’TA AİLE HEKİMLERİNDEN ÜCRET KESİNTİLERİNE VE İŞ YÜKÜNE TEPKİ

BAYBURT’TA AİLE HEKİMLERİNDEN ÜCRET KESİNTİLERİNE VE İŞ YÜKÜNE TEPKİ

BAYBURT’TA AİLE HEKİMLERİNDEN ÜCRET KESİNTİLERİNE VE İŞ YÜKÜNE TEPKİ

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.