BAU'da Kırık Tabaklar Sergisi: Filistin Yemekleriyle Dayanışma
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 29 Kasım Filistin Halkıyla Dayanışma Günü kapsamında Filistin yemeklerini sembolik bir düzenlemeyle sergiledi. Etkinlik, hem kültürel mirasa vurgu yaptı hem de Filistin'de yaşananlara dikkat çekmeyi amaçladı.
Etkinlik ve serginin düzenlenişi
BM kararıyla 1978'den bu yana kutlanan Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü çerçevesinde düzenlenen organizasyonda, BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Ozan Özer, Öğr. Gör. Gözde Yılmaz Kara ve öğrenciler tarafından Filistin mutfağına ait yemekler hazırlandı. Humus, Mansaf, Musakhan, Ma’amoul gibi geleneksel ürünler; kırık tabaklar üzerinde sergilenerek günün anlamına uygun bir sembolik anlatım sunuldu.
Kullanılan semboller ve sunum
Sergide, Filistin kültüründe önemli yeri bulunan zeytin ve Filistin Bayrağı sembolü haline gelen karpuz dilimi gibi ögeler de yer aldı. Organizasyonun sunum tercihi, kırılma ve yıkımı çağrıştıran düzenlemeyle kültürün direnç ve varoluş mücadelesine dikkat çekmeyi hedefledi.
Katılımcılar ve üniversite yönetiminin açıklamaları
Etkinliğe BAU Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tunç Bozbura, akademisyenler ile Türk ve Filistinli öğrenciler katıldı. Rektör Hatipoğlu etkinlikte şu ifadeleri kullandı:
"Hepimizin yakından takip ettiği; Filistin, Gazze’de yaşanan İsrail’in askeri operasyonları ve soykırım sebebiyle on binlerce insan, çocuk hayatını kaybederken, yüzbinlerce insan yaralandı ve sistematik kıtlık ve açlık şartlarında yaşamaya mahkum edildi. Bugün Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüzün gerçekleştirdiği ‘Kırık Tabaklar’ temalı organizasyonumuzda gastronomi öğrencilerimiz bizler için Filistin yemekleri hazırladılar, her birine emekleri için öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Bir arada olduğumuz bu anlamlı organizasyon, temelinde yaşanan insanlık dramını kelimelerin ötesinde hissettiriyor. Üniversitemizde eğitim gören çok sayıda Filistinli öğrencimiz bulunuyor ve onlara her türlü desteği sağlıyoruz, sağlamaya da devam edeceğiz. Ancak sahadaki gerçeği birebir yaşamayanların, oradaki acıyı tam olarak hissetmesinin kolay olmadığının da farkındayım. Bu nedenle, öğrencilerimizin bu farkındalıkta olup BAU ailesi ile bu kıymetli anı paylaşmaları ve dayanışmanın güçlenmesine imkan sağlamaları bizim için büyük önem taşımaktadır. Organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyorum."
Filistin kültürünün yansımaları
Prof. Dr. Kazım Ozan Özer ise etkinliğin amacını ve kültürel vurgusunu şu sözlerle açıkladı:
"Yemekler toplumların binlerce yıllık geleneklerinden, kültürlerinden, yaşam deneyimlerinden ve özel anlarından izler taşırlar. Bugün sergilediğimiz yemekler de zeytinden kekiğe, pirinç tanesinden portakala; mansaftan molokhiya’ya Filistin’in kaybolmayacak kültürünün, geleneklerinin ve ritüellerinin bir yansımasıydı"
Özer sözlerine şöyle devam etti: "29 Kasım Filistin Halkıyla Dayanışma Günü kapsamında üniversitemizde Filistin yemek kültürünü ve ritüellerini yaşatan bir etkinlik düzenledik. Filistin’e özgü yemekleri hazırlayarak kırık tabaklarda sergiledik. Bu tercihimizin amacı, günün anlam ve önemine bağlı kalarak, Filistin halkının yaşadığı yıkımı ve kültürlerinin tüm zorluklara rağmen var olma mücadelesini sembolik bir biçimde ifade etmekti"
Değerlendirme
Etkinlik, akademik ortamda kültürel dayanışma ve farkındalık oluşturma amaçlarını bir araya getirdi. Hem eğitim ortamındaki Filistinli öğrencilere destek mesajı verildi hem de kamuoyuna yönelik sembolik bir anlatımla sorunlara dikkat çekildi. Organizasyon, sunum tercihi ve katılımcı profiliyle üniversite düzeyinde yapılan kültürel dayanışma girişimlerine örnek teşkil ediyor.
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (BAU) UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ, FİLİSTİN HALKIYLA ULUSLARARASI DAYANIŞMA GÜNÜ’NDE, FİLİSTİN KÜLTÜRÜNE AİT YEMEKLERİN KIRIK TABAKLARDA SERGİLENDİĞİ BİR ETKİNLİK DÜZENLEDİ