Başkan Oral’dan bankacılara net mesaj: zirai kredilerde bölgesel ekspertiz adaletsizliği bitsin

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, bankacılarla toplantıda bölgesel ekspertiz farklılıklarının üreticilerin zirai krediye erişimini zorlaştırdığını ve çözüm istediğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 15.07.2026 10:29
Güncelleme Tarihi: 15.07.2026 10:29

Başkan Oral’dan bankacılara net mesaj: zirai kredilerde bölgesel ekspertiz adaletsizliği bitsin

Erzurum iş dünyasının finansman sorunları doğrudan bankalara iletildi

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde düzenlenen "Reel Sektör & Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı"na katılarak, Erzurum ve Doğu Anadolu bölgesi iş dünyasının finansmana erişim sorunlarını bankaların genel müdürleri ve üst düzey yöneticileriyle paylaştı.

Toplantıda HalkBank Genel Müdürü Recep Süleyman Özdil, VakıfBank Genel Müdürü Osman Arslan ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakar da hazır bulundu.

Oral’ın öncelikli talebi: ekspertiz farklarının giderilmesi

Oral, Doğu Anadolu’da zirai krediler için uygulanan düşük ekspertiz değerlerinin üreticilerin krediye erişimini zorlaştırdığını belirterek bu uygulamanın yeniden değerlendirilmesini talep etti. Konuşmasında şunları ifade etti:

"Sayın Ziraat Bankası Genel Müdürümüze arz etmek istiyorum. Şöyle ki; zirai kredilerde başkanın da bahsettiği bölgesel ekspertiz farkları çok fazla yaşanmakta. Sayın Genel Müdürüm, bizim Erzurum’da da Ardahan’da da Kars’ta da bir dönüm buğday üretilen tarla 100 liraysa, örnek veriyorum Konya’da 500 lira. Burada da ekspertiz değerleri düşük çıktığı için bizim ziraatçimiz krediye erişimi zorlanıyor."

Oral, Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamına alınma adımını olumlu karşıladığını ancak uygulamada bölgeler arası farklılıkların sürdüğünü, bölge müdürlükleriyle yapılan görüşmelerden beklenen sonucu alamadıklarını vurguladı.

Diğer talepler ve sektörün beklentileri

Toplantıda Oral, ayrıca şu talepleri dile getirdi:

- Lisanslı depoculuk yatırımlarının sürdürülebilirliği için uygun koşullu Lisanslı Depoculuk Kredisi mekanizmasının oluşturulması

- KGF desteklerinin etkin uygulanması ve proaktif kredi yapılandırma imkânlarının hayata geçirilmesi

- Sicil affı düzenlemesi talebi

Oral, yüksek kredi faizleri, komisyonlar ve finansmana erişimdeki zorlukların reel sektör, KOBİ, esnaf ve işletmeler üzerindeki yükünü hatırlatarak ticari kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme kısıtlamalarının işletmeler lehine yeniden değerlendirilmesini önerdi.

İş birliğinin önemi

Toplantıda üretim, yatırım, istihdam ve ihracatın sürdürülebilirliği açısından reel sektör ile finans sektörü arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin önemi vurgulandı. İş dünyasının finansmana erişimini kolaylaştıracak adımların hayata geçirilmesinin ekonomik sürdürülebilirlik için kritik olduğu belirtildi.

Erzurum, Ardahan ve Kars gibi bölgelerde tarımsal arazi değerlerinin daha düşük hesaplanmasının yarattığı mağduriyetin giderilmesi, bölgesel ekonomik dengenin sağlanması açısından başlıca beklenti olarak öne çıktı.

ERZURUM TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAKAN ORAL, TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ...

ERZURUM TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAKAN ORAL, TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB) BAŞKANI M. RİFAT HİSARCIKLIOĞLU’NUN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN “REEL SEKTÖR & FİNANS SEKTÖRÜ DİYALOG GÜÇLENDİRME TOPLANTISI”NA KATILARAK, ERZURUM VE DOĞU ANADOLU BÖLGESİ İŞ DÜNYASININ FİNANSMANA ERİŞİM KONUSUNDA YAŞADIĞI SORUNLARI VE ÇÖZÜM BEKLENTİLERİNİ İLGİLİ BANKALARIN GENEL MÜDÜRLERİ İLE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİNE DOĞRUDAN AKTARDI.

ERZURUM TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAKAN ORAL, TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.